Ολ. Οδός: Οι σήραγγες ανεβαίνουν στo cloud – Ολυμπία Οδός: Γιατί οι σήραγγες ανεβαίνουν στo cloud και παρακολουθούνται με τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα αποκτά «έξυπνα» τούνελ και μπαίνει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων μέσω του προγράμματος «Smart Tunnel» το οποίο επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο την παρακολούθηση των σηράγγων της Ολυμπίας Οδού
Το σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει δίκτυο αισθητήρων και αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που τρέχουν στο «νέφος», επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών, την ταχύτερη αποκατάσταση, την καλύτερη συντήρηση του εξοπλισμού, ενώ επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «με βάση τα επιτυχή αποτελέσματα του πιλοτικού project, Smart Tunnel που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 στη σήραγγα «Γηροκομείο» μήκους 700μ. της περιμετρικής Πατρών, ξεκινάει η επόμενη φάση του έργου, η οποία καλύπτει όλες τις σήραγγες άνω των 500μ. της περιμετρικής Πατρών.
Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, το σύστημα αποτελείται από ένα αυτόνομο δίκτυο αισθητήρων που παρακολουθεί 24/7 επιλεγμένα κρίσιμα στοιχεία των σηράγγων όπως, ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, μπαταρίες UPS, μετασχηματιστές κ.λπ., παρέχοντας λεπτομερείς μετρήσεις μεγεθών, όπως θερμοκρασία, κραδασμούς, κατανάλωση ισχύος κ.λπ.
Μεταξύ άλλων, αισθητήρες μετρούν ανά πάσα στιγμή στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό της σήραγγας, όπως την ποιότητα του αέρα, την θερμοκρασία, την υγρασία, δεδομένα που αποθηκεύονται στη συνέχεια στο cloud.
Εκεί, με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, γίνεται επεξεργασία και εξάγονται χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού. Κάθε συσκευή παρακολουθείται εξ’ αποστάσεως και εντοπίζονται τυχόν προβλήματα πριν γίνουν πραγματικά εμφανή, επιτρέποντας τη στοχευμένη συντήρησή τους.
LED για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Ο αυτοκινητόδρομος από την ολοκλήρωση της κατασκευής το 2018 έθεσε στόχο να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2025.
Μεταξύ άλλων τα συμβατικά φωτιστικά σώματα αντικαταστάθηκαν με LED σε 17 σήραγγες, κάτι που έδωσε σημαντικά αποτελέσματα:
60% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στην Κακιά Σκάλα,
80% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στην περιμετρική Πατρών,
60% μείωση ανθρακικού αποτυπώματος με περίπου 4.000 λιγότερους τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος,
Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 10GWh, 6 GWh στην περιμετρική Πατρών και 4 GWh στην Κακιά Σκάλα.
» Το δεύτερο βήμα, που είναι τώρα σε εξέλιξη, είναι η αλλαγή φωτιστικών σε LED στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου».
Τα φωτοβολταϊκά πάρκα
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσει μια ακόμα φάση, που είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, με την οποία αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2025.
Σημειώνεται ότι ήδη από το 2019 η Ολυμπία Οδός διαθέτει πιστοποιητικά πράσινης ενέργειας για το σύνολο των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή καταναλώνει ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ