Το σκηνικό που στήνεται είναι άκρως προεκλογικό κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην αποκλείει και εκλογές, ακόμα και πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού.
«Είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση, στην αδυναμία της να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της, να επισπεύσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και να προσφύγει σε εκλογές πριν βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταθέσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους» είναι η χαρακτηριστική του φράση σε συνομιλητές του, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα της εισήγησής στην προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
«Το παρακράτος Μητσοτάκη» και η υπόθεση Σπίρτζη
Το μείζον όμως αυτή τη χρονική στιγμή για τον κ. Τσίπρα είναι η πλήρης αποδόμηση του «παρακράτους Μητσοτάκη», όπως χαρακτηριστικά λέει και τόνισε την Κυριακή το απόγευμα, στο φεστιβάλ Σπούτνικ, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι, πέρα από τις παρακολουθήσεις του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, το βάρος από προχθές πέφτει για την αξιωματική αντιπολίτευση στην ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή, Χρήστου Σπίρτζη, ότι παρακολουθήθηκε το κινητό του με το σύστημα Predator.
Μάλιστα, ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και στη συνέχεια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων, μεταξύ άλλων και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).
Η καταγγελία του κ. Σπίρτζη θεωρείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα σοβαρή, διότι, όπως λένε ανώτερα στελέχη του κόμματος, εκτός από το γεγονός πως «το σκάνδαλο πλέον λαμβάνει κολοσσιαίες διαστάσεις με τη μόλυνση του κινητού του κ. Σπίρτζη», το καινούργιο και ιδιαίτερα επιβαρυντικό στοιχείο είναι πως μέσω του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούσαν τον κ. Τσίπρα που συνομιλούσε μαζί του για μία σειρά από κρίσιμα θέματα, αφού είναι αρμόδιος για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελληνική Αστυνομία, την ΕΥΠ, την Πολιτική Προστασία και όλα τα πεδία αρμοδιότητας του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και εμμέσως πολλούς τομεάρχες, βουλευτές και κομματικά στελέχη που συνομιλούσαν με τον πρώην υπουργό.
Καθημερινές επιθέσεις και υψηλοί τόνοι
Οι τόνοι θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί από εδώ και πέρα, και αυτή η γραμμή δόθηκε από τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ολγα Γεροβασίλη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα οι επιθέσεις θα είναι καθημερινές, όπως φάνηκε και από την προ ημερών τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, μετά την αποχώρηση του κόμματος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με καταγγελίες για μεθοδεύσεις, συσκότιση και συγκάλυψη, διότι αρνήθηκαν να δεχθούν την κλήτευση πολλών προσώπων κρίσιμων για την έρευνα του σκανδάλου των υποκλοπών.
Ο κ. Τσίπρας θα έχει σε κεντρική θέση το θέμα των υποκλοπών στη στρατηγική της επόμενης περιόδου μετά και την εξέλιξη με τον κ. Σπίρτζη. Θέλει επί της ουσίας να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση και να μην μονοπωλήσει μόνο το ΠαΣοΚ την κριτική στην κυβέρνηση λόγω της παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη. Ως εκ τούτου μεγάλο μέρος της αποψινής ομιλίας του θα είναι για ζητήματα θεσμών, δικαιοσύνης, κράτους δικαίου, όπως επίσης το προσεχές Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, τόσο με την ομιλία του όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ηδη, προχθές, ο κ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον προέδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, αιτούμενος έκτακτη σύγκληση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις εξελίξεις σε σχέση με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ μετά και την υπόθεση Σπίρτζη.
Αίτημα για άμεσο έλεγχο της ΑΔΑΕ
«Οι εξελίξεις στην πατρίδα μας σε σχέση με ό,τι έως σήμερα θεωρούσαμε μεταπολιτευτικό δημοκρατικό κεκτημένο είναι, δυστυχώς, ραγδαίες και δυσμενείς, με πρώτο υπεύθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το «παγόβουνο» των υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού μόλις έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση. Η μέθοδος μάλιστα της αποστολής παγιδευμένων συνδέσμων (link), μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, φαίνεται ότι επαναλήφθηκε και άλλες φορές σε σχέση με αυτές που γνωρίζαμε έως τώρα» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στην επιστολή του και κάνει ειδική μνεία στην περίπτωση του κ. Σπίρτζη.
Στο αίτημά του ο κ. Τσίπρας, αφού υπογραμμίζει ότι είναι άμεση ανάγκη οι αρμόδιοι της ΕΥΠ να δώσουν εξηγήσεις, ζητά να γίνει άμεσος έλεγχος της ΑΔΑΕ σε σχέση με ό,τι αφορά τη νέα υπόθεση που αποκαλύπτεται, αυτήν του κ. Σπίρτζη, και να κληθούν σε ακρόαση α) ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, β) η Εισαγγελέας στην ΕΥΠ κυρία Βλάχου και γ) ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος.
Το σενάριο της κάλπης
Για τον κ. Τσίπρα το σενάριο των εκλογών είναι ανοιχτό και έχει θέσει επί της ουσίας σε πλήρη ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό με συνεχείς περιοδείες της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, στελεχών και βουλευτών.
«Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, γι’ αυτό και το κόμμα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν είναι δεδομένο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι θα είναι μια μάχη σκληρή, την οποία έχουμε κάθε δυνατότητα να κερδίσουμε» είναι η άποψη του κ. Τσίπρα, ο οποίος δίνει μεγάλο βάρος στην εφετινή παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου όπως μεταδίδεται θα καταθέσει «τόσο ένα σχέδιο θαρραλέων αλλά ρεαλιστικών μέτρων για την προστασία της κοινωνίας, όσο όμως και ένα σχέδιο θεσμικής ανασύνταξης της Δημοκρατίας, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που θα προστατεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».
Οι υποθέσεις Σαγιά – Πιτσιόρλα και οι ευθύνες
Η υπόθεση του κ. Σπίρτζη ήρθε στην επιφάνεια λίγες ημέρες μετά τα προ ημερών δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σαγιάς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Η παρακολούθηση αυτή δεν ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ξεκινήσει επί Σαμαρά, όταν επικεφαλής της ΕΥΠ ήταν ο κ. Δραβίλας. Ετσι, όταν ο κ. Ρουμπάτης ανέλαβε την ΕΥΠ, ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό πως ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης και ο τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονταν σε καθεστώς νόμιμης επισύνδεσης από την προηγούμενη Διοίκηση της ΕΥΠ (Δραβίλας) για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην υπόθεση με την επένδυση του εμίρη του Κατάρ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Οποιαδήποτε παρέμβαση γινόταν στις συγκεκριμένες επισυνδέσεις μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή ηγεσίας της ΕΥΠ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί παρέμβαση στην εξέλιξη της έρευνας. Με λίγα λόγια, θα κατηγορούσαν Τσίπρα και Ρουμπάτη πως διέκοψαν τις επισυνδέσεις για να σώσουν τους δικούς τους» είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ταυτόχρονα, διευκρινίζουν κεντρικά στελέχη, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ έδωσε εντολή – όπως και έπρεπε να κάνει – να μη διακοπούν, αλλά να συνεχίσουν για όσο κρίνεται, υπηρεσιακά, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα.
«Οπερ και εγένετο. Και με βάση όσα γνωρίζουμε, η έρευνα ολοκληρώθηκε και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Με λίγα λόγια, ακόμα και για τις παρακολουθήσεις αυτές ευθύνεται η ΝΔ…» σημειώνουν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ