Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν κόψει το αέριο στην Ελλάδα

Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν κόψει το αέριο στην Ελλάδα

Τι θα συμβεί αν ο Πούτιν κόψει το αέριο στην Ελλάδα

Αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση ως προς την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών είναι πιθανό να βρεθεί η Ελλάδα από τις 20 Απριλίου.

Τότε λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τη ρωσική Gazprom στο πλαίσιο του μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας που έχουν συνάψει οι δυο εταιρείες και ισχύει για πέντε χρόνια.

Η δημόσια επιχείρηση αερίου προμηθεύεται περί τα 2 δις κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 36% με 40% των εισαγωγών σε αέριο.

Με το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που πουλά σε «μη φιλικές χώρες» η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και άλλες εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο, δεν αποκλείεται να κληθούν να πληρώσουν σε ρούβλι αντί σε ευρώ ή δολάριο. Αν δεν το πράξουν τότε θα βρουν τη στρόφιγγα κλειστή…

Η στάση της Ελλάδας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρεκας μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα στον Σκαι επιβεβαίωσε πως μετά από 20 ημέρες, στις 20 Απριλίου, υπάρχει δόση πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Η επόμενη πληρωμή είναι μετά από 20 ημέρες. Εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε και λαμβάνουμε μέτρα για την ενεργειακη επάρκεια της Ελλαδας. Η απόφαση της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη. Εμείς δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ Σκρεκας σηματοδοτώντας την ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις της ΕΕ.

Οι πελάτες της Gazprom

Εκτός, όμως από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πελάτης της ρωσικής Gazprom στην Ελλάδα είναι και η Mytilineos με συμβόλαιο προμήθειας ποσοτήτων αερίου μέσω του αγωγού που φτάνει στο Σιδηρόκαστρο.

Πηγές της ιδιωτικης εταιρείας σημείωναν στον ΟΤ πως «και η Mytilineos όπως και άλλες εταιρείες που προμηθεύονται αέριο από τη Ρωσία έχουν θωρακιστεί πριν από αυτές τις εξελίξεις. Και φυσικά δεν πάνε αντίθετα με τις κυρώσεις της Ευρώπης», συμπληρώνουν.

Οριακή η ασφάλεια

Σε οριακή κατάσταση θα βρεθεί το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, ενώ το ενεργειακό κόστος αναμένεται να πάρει κι άλλο φωτιά.

Με αυτά τα λόγια κάνουν στον ΟΤ αρμόδιοι παράγοντες την προβολή της εγχώριας αγοράς ενέργειας και κατ’ επέκταση και της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων από τη στιγμή που θα εκλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, αντιστοιχεί στο περίπου 36% με 40% των εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου.

Οι ίδιες πηγές συνιστούν «ψυχραιμία» και δηλώνουν πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας χωρίς βέβαια να αποκλείουν και άλλες έκτακτες παρεμβάσεις οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη συνολική διαθεσιμότητα αερίου στη διεθνή αγορά καθώς και από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Και ο ίδιος ο Κωστας Σκρεκας με δηλώσεις του στον Σκαι επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και κανεις δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και την πορεία των τιμών. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τι θα συμβεί αν η Μόσχα κόψει τη ροή αερίου: «Τότε θα παμε σε συναγερμό επιπέδου 3», είπε.

Η επάρκεια

Στο απευκταίο σενάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ έχουν ετοιμάσει το Plan B με βάση τα λεγόμενα του υπουργού ΠΕΝ.

Θα απαιτηθούν επιπρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ο ανεφοδιασμός των τριών δεξαμενών θα πρέπει να είναι αδιάλειπτος κάθε μήνα με πρόσθετα μηνιαία φορτία της τάξης της 1 Τερραβατώρας. Ήδη έχουν γίνει σχετικοί προγραμματισμοί για τον Απρίλιο.

Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη θα πρέπει να λειτουργούν με φειδώ…, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ακραίες καιρικές συνθήκες τους θερινούς μήνες.

Πέραν αυτών μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, όπως της ΔΕΗ και της εταιρείας ΗΡΩΝ θα λειτουργήσουν με καύσιμο το πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Τέλος, σύντομα θα ληφθεί και η τελική απόφαση του ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση μίας ακόμη πλωτής δεξαμενής LNG. Κάτι που επιβεβαίωσε ο κ Σκρεκας στον Σκαι υπενθυμίζοντας πως «σήμερα ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υποβάλλει τη μελέτη κόστους – οφέλους για την αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθουσας».

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ένας πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος.

Πηγή: ΟΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…