Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δεξί… ψηφιακό «χέρι» του προέδρου Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δεξί… ψηφιακό «χέρι» του προέδρου Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δεξί… ψηφιακό «χέρι» του προέδρου Ζελένσκι

Μέχρι πρότινος, το πιο σημαντικό σχέδιό του ήταν να κάνει την Ουκρανία… «κράτος σε ένα smartphone».

Έτσι αποκαλούσε ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχάιλο Φέντοροφ, τον στόχο να γίνουν μέσα στην επόμενη διετία όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες στη χώρα του διαθέσιμες online, με το 20% πλήρως αυτοματοποιημένο.

Για το σκοπό αυτό είχε μάλιστα επικεφθεί προ εξαμήνου τη «Μέκκα της τεχνολογίας», τη Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, σε αναζήτηση συμπράξεων και νέων ιδεών.

Σήμερα, ωστόσο, όλα αυτά φαντάζουν ήδη πολύ μακρινά…

Η Ουκρανία δίνει μάχη επιβίωσης απέναντι στους Ρώσους εισβολείς. Και ο ίδιος, στα 31 χρόνια του -το νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου- δίνει μαζί με την ομάδα του την δική τους, ψηφιακή μάχη κατά της Μόσχας, έχοντας μετατρέψει σε αρχηγείο ένα καταφύγιο σε μυστική τοποθεσία του υπό πολιορκία Κιέβου.

Ψηφιακή «διπλωματία»

Υπό το μότο «η τεχνολογία είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στα τανκς», ο νεαρός υπουργός έχει κινήσει γη και ουρανό μέσω των social media για να συστρατεύσει και τη διεθνή τεχνολογική κοινότητα στο πλευρό της Ουκρανίας.

Όπως έκανε στις προεδρικές εκλογές του 2019 -ως μάνατζερ της ψηφιακής προεκλογικής εκστρατείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι- έτσι και τώρα συντονίζει την ακατάπαυστη διαδικτυακή εκστρατεία του Ουκρανού προέδρου για τη ανύψωση του ηθικού των συμπατριωτών του και την ενίσχυση της διεθνούς συνδρομής έναντι των Ρώσων, καθιστώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασικό στοιχείο της ουκρανικής επικοινωνιακής στρατηγικής.

Παράλληλα, μέσα από τους λογαριασμούς του στο Twitter, στο Instagram, στο Facebook και στο Telegram, ο Φέντοροφ εντείνει τις πιέσεις σε τεχνολογικούς κολοσσούς της Δύσης -και δη των ΗΠΑ- να λάβουν μέτρα κατά της Μόσχας.

Όχι τυχαία, αναρτά τις σχετικές υπογεγραμμένες επιστολές του στα social media, εργαλειοποιώντας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ήδη, μετά και τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εταιρείες όπως οι Apple, Google, Meta, Twitter, YouTube, TikTok, Microsoft, Sony και Oracle έχουν αναστείλει τη διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων τους στη ρωσική αγορά.

Η δε θετική απάντηση της PayPal σε σχετικό αίτημα του

Φέντοροφ, το Σάββατο, ανακοινώθηκε πρώτα μέσω του λογαριασμού του Ουκρανού υπουργού στο Twitter.

Η «συμμαχία» με τον Ίλον Μασκ

Η πιο κομβική πάντως παρέμβασή του παραμένει η έκκλησή του με ένα tweet, κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, προς τον Ίλον Μασκ.

«Ενώ εσύ προσπαθείς να εποικίσεις τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Ενώ οι δικοί σου πύραυλοι προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν Ουκρανούς αμάχους!», έγραψε ο Φέντοροφ.

Το αίτημά του στο Μασκ ήταν να βοηθήσει τη χώρα του με τη διάθεση δορυφόρων Starlink της εταιρείας SpaceX, ώστε οι αμυνόμενοι Ουκρανοί να μην αποκλειστούν ψηφιακά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η απάντηση του Μασκ ήταν άμεση και έμπρακτη.

Μέσα σε 48 ώρες, είχε συντονίσει δορυφόρους της SpaceX και έστειλε φορτηγό με τερματικά και δορυφορικά πιάτα στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…