Κοροναϊός: Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με «Όμικρον 2» μετά από λοίμωξη με Όμικρον – Σχεδόν πάντα σε ανεμβολίαστους

Κοροναϊός: Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με «Όμικρον 2» μετά από λοίμωξη με Όμικρον – Σχεδόν πάντα σε ανεμβολίαστους

Κοροναϊός: Πολύ σπάνια η επαναλοίμωξη με «Όμικρον 2» μετά από λοίμωξη με Όμικρον – Σχεδόν πάντα σε ανεμβολίαστους

Οι άνθρωποι που μολύνονται από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, είναι απίθανο να επαναμολυνθούν σε σύντομο χρόνο από την υποπαραλλαγή ΒΑ.2, γνωστή και ως Όμικρον 2, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική μελέτη. Η μόλυνση του ίδιου ανθρώπου με δύο διαφορετικές υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι μεν δυνατή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά είναι πολύ σπάνια. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον 2 αφορούν σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Οι ερευνητές του δανικού Ινστιτούτου Statens Serum μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1,8 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 μεταξύ Νοεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022, μεταξύ των οποίων υπήρχαν 1.739 περιπτώσεις δεύτερου θετικού τεστ του ίδιου ατόμου σε χρονικό διάστημα 20 έως 60 ημερών. Από αυτές, επιλέχθηκαν τυχαία και αναλύθηκαν 263 ζεύγη θετικών δειγμάτων και βρέθηκαν 181 περιστατικά επαναλοίμωξης, εκ των οποίων τα 47 (ποσοστό 18%) με Όμικρον 2 (ΒΑ.2) μετά από Όμικρον (ΒΑ.1).

Από τις 47 περιπτώσεις επαναλοίμωξης, οι 42 (σχεδόν το 90% ή εννέα στις δέκα) αφορούσαν ανεμβολίαστους, κάτι που δείχνει ότι αυτοί ακριβώς έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να επαναμολυνθούν με Όμικρον 2 λίγο μετά από μόλυνση τους με Όμικρον. Οι περισσότερες επαναλοιμώξεις αφορούσαν ανεμβολίαστα άτομα κάτω των 30 ετών, κυρίως παιδιά και εφήβους.

Η Όμικρον 2 φαίνεται περίπου μιάμιση φορά πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον. Έχει ήδη κυριαρχήσει στη Δανία, ενώ τείνει να κυριαρχήσει και σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική και η Νορβηγία. Τα κρούσματα της αυξάνονται γρήγορα και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η Όμικρον 2 προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο θανατηφόρα νόσο Covid-19 ή ότι διαφεύγει καλύτερα από τα εμβόλια, σε σχέση με την Όμικρον.

Όπως έδειξε η δανική μελέτη, οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον ή Όμικρον 2 χαρακτηρίζονται από γενικά ήπια συμπτώματα, σε σχέση με την αρχική λοίμωξη και δεν οδηγούν σε νοσηλεία ή θάνατο, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το πρακτορείο Ρόιτερς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μιλώντας την Παρασκευή 2 Μαΐου 2025, στην εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια, στην επιτάχυνση παράδοσης του μετρό και τα “ανεξέλεγκτα”πατίνια.…

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους Δήμους μας : υποχρηματοδότηση, αλληλοεπικάλυψη ευθυνών κι αρμοδιοτήτων, έλλειψη προσωπικού. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να περιμένει». Την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για την κατάρτιση του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης , μέσα από μια διαδικασία διαλόγου που…

Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου: «Σπουδαία αναγνώριση» – «Το Χαλάνδρι συμμετέχει σε πάνω απο 30 ευρωπαϊκά προγράμματα» Ψωμί από Μπύρα και Μπύρα από Ψωμί Στο… final 3 των ευρωπαϊκών βραβείων  EWWR 2024 που επιβραβεύουν…