Ο κορονοϊός έχει επανέλθει για τα καλά στην καθημερινότητά μας (110 κρούσματα το Σάββατο, 75 την Κυριακή), με την εβδομάδα που ξεκίνησε να χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας είναι μεγάλη, καθώς οι νομοί με κρούσματα αυξάνονται, όπως και οι εστίες μόλυνσης.
Στο επίκεντρο Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα
Τους επιδημιολόγους προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι τα «μέτωπα» αυξάνονται συνεχώς. Οι μικρές εστίες προκαλούν και περισσότερους ελέγχους και ιχνηλατήσεις, κάτι που δεν είναι εύκολο σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτές του γάμου της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα, ωστόσο οι καλεσμένοι δεν ήταν μόνο από την περιοχή, αλλά και από άλλους νομούς.
Εκτός των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη (15 την Κυριακή), έντονη ανησυχία προκαλεί το μαζικό κύμα κρουσμάτων στην Καβάλα και ειδικότερα στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
Από τις αρχές της εβδομάδας υπήρξε σημαντική άνοδος στα κρούσματα στην πόλη της Μακεδονίας, ενώ τα μαζικά κρούσματα στο εργοστάσιο (23 συνολικά, ασυμπτωματικά η συντριπτική πλειοψηφία) έφεραν το προσωρινό του κλείσιμο. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους ελέγχους σε όσους εργάζονται στο εργοστάσιο και όσους ήρθαν σε επαφή με τους 23 νοσούντες.
Στην Αθήνα ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε υψηλός. Άλλα 19 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, με 3 από αυτά να αφορούν την εθνική ομάδα πόλο ανδρών, που παραμένει σε καραντίνα, όπως και η ομάδα των γυναικών, αν και δεν βρέθηκε κάποιο θετικό κρούσμα.
Εστίες κορονοϊού υπάρχουν και στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς τέσσερις οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην 1η ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Οι γιατροί εκτιμούν πως οι τρεις κόλλησαν από τον 20χρονο Βολιώτη οπλίτη, στον οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός την περασμένη Πέμπτη. Εξάλλου, θετικά κρούσματα βρέθηκαν και σε σχολή αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, με δύο εκπαιδευόμενους να βρίσκονται σε απομόνωση.
Συνεχίζουν να προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι
Οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο OPEN TV και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στα φαινόμενα συνωστισμού.
Σε ερώτηση για το αν βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας, που περιμέναμε θεωρητικά από το φθινόπωρο, η ίδια απάντησε: «Όχι, δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, απλά περνάμε μια έξαρση λόγω της χαλάρωσης των πολιτών».
Παράλληλα, τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι που πρέπει όλοι να εστιάσουν. «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ατομική ευθύνη, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε την υγιεινή των χεριών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα τρία. Πρέπει να τα τηρήσουμε για να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown, καθώς θεωρεί πως η χώρα είναι πολύ κοντά σε δεύτερο κύμα.
«Είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους αλλά αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdown, θα γίνει και αυτό».
Από την πλευρά του, ο Χ. Γώγος, σχολιάζοντας την εξέλιξη της πανδημίας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα είναι κοντά σε δεύτερο κύμα και χρειάζονται εγκαίρως μέτρα, αλλιώς μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν τις κόκκινες γραμμές».
«Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης. Είμαστε στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σα να κλεινόμαστε σπίτια μας.»
Aναλυτικότερα ο «χάρτης» των κρουσμάτων την Κυριακή 2 Αυγούστου
– τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία (3) εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης.
-δεκαπέντε (15) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τέσσερα (4) από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-Δεκατρία (13) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έντεκα (11) από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
-Τέσσερα (4) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο (2) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.