Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε χθες η διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου κατά των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών.
Amazon, Facebook, Apple και Google, δέχθηκαν πιέσεις που συγκεντρώνουν το μυθικό άθροισμα χρηματιστηριακής αξίας ύψους 5 τρισ. δολαρίων και κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.
Σε μια άνευ προηγουμένου ως προς την ένταση και την επιθετικότητά της ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου, οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι, Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Τιμ Κουκ και Σουντάρ Πιτσάι, βρέθηκαν να κατηγορούνται ως «κυβερνοβαρώνοι» που έχουν συγκεντρώσει «υπερβολικά πολλή δύναμη στα χέρια τους» εξοντώνοντας τους ανταγωνιστές τους και λειτουργώντας εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών.
Οι «κατηγορούμενοι» πολλές φορές επιχείρησαν να ελιχθούν και να αποφύγουν ερωτήσεις επικαλούμενοι τον χρόνο που έχει παρέλθει από τα συμβάντα όπως οι εξαγορές ανταγωνιστών και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από άλλους ανταγωνιστές. Σε κάποιες ερωτήσεις υποσχέθηκαν μάλιστα να διερευνήσουν το θέμα και να επανέλθουν πιο ενημερωμένοι ενώπιον του Κογκρέσου.
Η χθεσινή ακρόαση διάρκειας πέντε ωρών είχε εμφανώς τα χαρακτηριστικά ανάκρισης, καθώς οι επικεφαλής των τεσσάρων κολοσσών βομβαρδίστηκαν από κατηγορίες και επιθετικές ερωτήσεις. Ηχεί, άλλωστε, ως προανάκρουσμα των συντονισμένων επιθέσεων που έχουν δρομολογήσει οι Αρχές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εναντίον των τεσσάρων κολοσσών.
Στην πρώτη του ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου 26 χρόνια μετά την ίδρυση της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος δέχθηκε πυρά για τον τρόπο που η εταιρεία του αντιμετωπίζει στην πλατφόρμα της άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και σχετικά με τη συντριβή και εξαγορά της ανταγωνιστικής της, Diapers.com, πριν από μία δεκαετία.
Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την εξαγορά του Instagram το 2012, καθώς προκύπτει από την εσωτερική αλληλογραφία της εταιρείας ότι αντιμετώπιζε την ανταγωνιστική εταιρεία ως απειλή και συζητούσε τρόπους για την «εξουδετέρωσή» της. Ο ιδρυτής του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης αναγκάστηκε, άλλωστε, να παραδεχθεί πως το Facebook έχει αντιγράψει πολλούς από τους ανταγωνιστές του.
Ο Σουντάρ Πιτσάι της Alphabet, μητρικής της Google, βρέθηκε να κατηγορείται ευθέως ότι η εταιρεία του «κλέβει έντιμες επιχειρήσεις» και ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί σχετικά για το θέμα, ενώ ο Τιμ Κουκ της Apple υπεραμύνθηκε του ρόλου της εταιρείας ως θεματοφύλακα του App Store.
Η άνευ προηγουμένου επιθετικότητα κατά των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών αρχών που στρέφονται εναντίον τους, έστω κι αν οι προσπάθειές τους έχουν έως τώρα αποβεί ατελέσφορες.
Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των New York Times, η τάση αναμένεται να ενταθεί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που είναι αρμόδιο για την πολιτική ανταγωνισμού, αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη ερευνών στην Google για μονοπωλιακή συμπεριφορά.
Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου και οι εισαγγελικές αρχές ορισμένων πολιτειών διεξάγουν έρευνες σε Facebook, Apple και Amazon και πάλι για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, οι κινήσεις αυτές ωχριούν μπροστά στις κινήσεις των ευρωπαϊκών αρχών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά επίσης κατά πόσον στοιχειοθετεί μονοπωλιακή συμπεριφορά η πολιτική που εφαρμόζει η Apple στο App Store, ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες στην Amazon για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου με σκοπό την εξόντωση των μικρότερων ανταγωνιστριών της, ενώ παράλληλα εξετάζει την εξαγορά της Fibit από την Google. Και, τέλος, στην εκτός Ε.Ε. Βρετανία έχει από τον Ιούνιο εγκαινιαστεί έρευνα για την εξαγορά της Giphy από το Facebook.
Και βέβαια, οι τέσσερις κολοσσοί δηλώνουν επισήμως πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές αρχές. Παρασκηνιακά όμως, οι διάφορες ομάδες πίεσης που λειτουργούν για λογαριασμό τους υποστηρίζουν πως οι επιθετικές κινήσεις της Ευρώπης στοχεύουν στην προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.
Σημειωτέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί πως η Google έχει επιδείξει μονοπωλιακή συμπεριφορά τρεις φορές στο διάστημα 2017-2019 και της έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 8,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως επισημαίνουν, όμως, παράγοντες της αγοράς, πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρις ότου διεκπεραιωθούν οι έρευνες, με αποτέλεσμα να έχει πάντα τον χρόνο η Google να εδραιώνει την κυριαρχία της στη διαφήμιση online, στο λογισμικό για smartphones και στην αναζήτηση στο Internet.