Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

||
||

Ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν οι φετινές πανελλαδικές, καθώς σε ορισμένα μαθήματα οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι τα θέματα ήταν βατά, ενώ κυρίως σε μαθήματα ειδικότητας οι εκπαιδευτικοί παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν δυσκολίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, άνοδο των βάσεων θα σημειώσουν οι χαμηλόβαθμες σχολές, οι ιατρικές και οι οικονομικές, ενώ πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν οι σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Οι βαθμοί που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι σε συνδυασμό με τις επιλογές των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τους βαθμούς στον συνολικό αριθμό των υποψηφίων, οι ειδικοί προβλέπουν σε πρώτη φάση πτωτική κίνηση των βάσεων για τις σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ και λιγότερο έως καθόλου για τα κεντρικά πανεπιστήμια.

Δεν αποκλείεται να πέσουν αρκετά οι βάσεις σε υψηλόβαθμες σχολές και αντίθετα να αυξηθούν τα μόρια εισαγωγής στις χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος των βάσεων εκτιμάται πως θα υπάρχει και στις Θετικές Επιστήμες.

Φέτος, για πρώτη φορά, δεν υπάρχει συντελεστής βαρύτητας σε ειδικά μαθήματα. Μέχρι και την περσινή χρονιά, σε κάθε επιστημονικό πεδίο, υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια στους υποψήφιους από τα άλλα μαθήματα. Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Φέτος όμως και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα και επομένως θα έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Συνεπώς οι καθηγητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανά να προκαλέσει αύξηση στα μόρια εισαγωγής κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις ιατρικές σχολές, οι εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο των βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 19.000 μόρια.

Το μάθημα της Έκθεσης θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Στα τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις των μαθητών στα Μαθηματικά και την Οικονομία ήταν καλύτερες και συνεπώς, εάν αυξηθούν τα ποσοστά των αριστούχων, θα αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχολές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…