Έτσι, προχωρεί στο επόμενο βήμα με την ανάπτυξη δικτύου ψηφιακής καινοτομίας στην Περιφέρεια για την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.
Το Antivirus Crowdhackathon είναι ο πρώτος απομακρυσμένος (remote) μαραθώνιος καινοτομίας που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από την Περιφέρεια Αττικής για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και παράλληλα υποστηρίζουν το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές που τις έχουν ανάγκη.
Έως τώρα έχουν διοργανωθεί δύο κύκλοι με περισσότερες από 200 ομάδες – startup εταιρείες και 30 φορείς να συμμετέχουν. Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει σχετίζονται με όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, τις ανάγκες για απλούστευση διαδικασιών και ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας, τις δημόσιες υποδομές, τη δημόσια υγεία, εφαρμογές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς, προτάσεις για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον τις μεταφορές κ.α. Τα αποτελέσματα του Antivirus crowdhackathon αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογικές και επιχειρησιακές προσεγγίσεις όπως Internet of Things, διασύνδεση με υφιστάμενα συστήματα της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, τεχνητή νοημοσύνη, ανοικτά δημόσια δεδομένα, αποκεντρωμένες τεχνολογίες blockchain – DLΤ, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα AR,VR κ.α
Όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης «με τη δράση Antivirus crowdhackathon προχωράμε μαζί με την κοινότητα τεχνολογίας και καινοτομίας της χώρας, αναδεικνύουμε το ταλέντο και τη δημιουργικότητα νέων ανθρώπων και υποστηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.
Στόχος της Περιφέρειας είναι η έμπρακτη υποστήριξη των ομάδων που συμμετείχαν ώστε οι πιλοτικές λύσεις να εξελιχθούν και να αξιοποιηθούν παραγωγικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις και με την ενεργή συμμετοχή των φορέων υποστηρικτών της δράσης.
Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Αττικής κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά και υποστηρίζει έμπρακτα τις ομάδες που διακρίθηκαν στο Antivirus Crowdhackathon με κεντρικό στόχο την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων».
Η υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί μέσα από την ενεργοποίηση και λειτουργία δικτύου ψηφιακής καινοτομίας της Περιφέρειας το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες mentoring, πρόσβαση σε δεδομένα, διερεύνηση για χρηματική υποστήριξη κ.α. Επίσης για τις ομάδες που διακρίθηκαν στον δεύτερο κύκλο antivirus έχει διατεθεί υποστήριξη 800 $ σε υποδομές από την Amazon Web Services και όσες ομάδες συνεχίσουν την υλοποίηση είναι επιλέξιμες για μέχρι 100.000 $ σε υποδομές και υπηρεσίες από την Amazon Web Services.
Οι ομάδες/startups που διακρίθηκαν στον 2ο κύκλο είναι:
● VisionStat: Monitoring και ανάλυση συνωστισμού σε χώρους εισόδου, αναμονής, μετακίνησης και θέασης (π.χ. Μουσεία, εκθέσεις, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ).
● Virtual Museums by VR Productions: VR & 360 Εικονικές περιηγήσεις για Μουσεία και Χώρους Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με δυνατότητα ψηφιακού διαμοιρασμού, Live Απομακρυσμένης ξενάγησης & τηλεδιάσκεψης καθώς και VR Trainings για σχολεία και μαθητές.
● COVID19 Smart Screening TooI: Ψηφιακό Εργαλείο το οποίο επιλύει το πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού τεστ που έχουν στη διάθεση τους οι χώρες.
● Inertia: Πλατφόρμα τακτικής καταγραφής κατάστασης υγείας από το σπίτι.
● ComeTogether: Πλατφόρμα για την έκδοση και παρακολούθηση πιστοποιητικών ανοσίας έναντι του Covid-19.
● eGovOpen: Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ενός οργανισμού ή δήμου. Χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών αναγνωρισμένων από το κράτος.
● emergency hotel assistance: To Emergency Hotel Assistance είναι μια διαδραστική πλατφόρμα αξιολόγησης πιθανών κρουσμάτων covid-19 σε ξενοδοχειακές μονάδες.
● COVID-bot: Ένα έξυπνο chatbot που παρέχει αξιόπιστες και έγκυρες απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον κορονοϊό.
● Anti.o: Υπηρεσία για εμφάνιση σχετικών ειδήσεων με ένα συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέροντος, ανά γεωγραφική περιοχή.
Nable Solutions: Η υπηρεσία “Assistant Volunteer” πρόκειται για μια SaaS πλατφόρμα με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση πιστοποιημένων εθελοντών.
● Hermes: Πρόκειται για μία εφαρμογή εξυπηρέτησης της αγοράς αγαθών και πληρωμής από χρήστες της, με τη μορφή self-service σε βενζινάδικα και καταστήματα λιανικής.
● CommunityHero: Community-driven πλατφόρμα παραγγελίας και παράδοσης αγορών από παντοπωλεία η οποία υποστηρίζεται από ένα AI chatbot για παραγγελίες, και απευθύνεται στο γηραιότερο πληθυσμό.
Το antivirus crowdhackathon εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας για την υποστήριξη ομάδων και startup εταιρειών από την Περιφέρεια Αττικής.
Περισσότερες Πληροφορίες: https://crowdhackathon.com/antivirus/