Με την Όμικρον να επελαύνει SOS εκπέμπουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες για νοσηλείες από τον κοροναϊό λόγω της αλματώδους αύξησης των εισαγωγών, τίθεται εκτός μάχης κατά εκατοντάδες το υγειονομικό προσωπικό εξαιτίας ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού.
SOS από μεγάλα νοσοκομεία
Αν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φθάνει στο 4%, εντούτοις σε συγκεκριμένα μεγάλα νοσοκομεία το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού λόγω νόσησης εμφανίζεται με ιδιαίτερη οξύτητα.
Για παράδειγμα μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» βρίσκεται σε συναγερμό καθώς νοσούν δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές, ενώ το «Γεννηματάς» κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσωπικό.
Οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί εκτός μάχης εξαιτίας του κοροναϊού, ξεπερνούν τους 2.000 με το 60-65% να αφορά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο στην πρώτη υγειονομική περιφέρεια ο αριθμός των νοσούντων αγγίζει τα 750 άτομα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι νοσούντες σήμερα υγειονομικοί είναι όλοι εμβολιασμένοι καθώς οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί τους είναι εκτός λόγω αναστολής σύμβασης εργασίας.
Πιέσεις να μην κάνουν rapid τεστ
Ωστόσο στο πρόβλημα αυτό η απάντηση που δίνεται από την κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων δύο χρόνων της πανδημίας καθώς αντί της ενίσχυσης του ΕΣΥ γίνονται μπαλώματα στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε τα πρωτόκολλα μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία κόβονται και ράβονται κατά το δοκούν με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ίδια την υγεία του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών.
Είναι δε χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που γίνονται από την ΟΕΝΓΕ αλλά και το σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», νοσηλευτές και γιατροί που εργάζονται στη ΜΕΘ, κατήγγειλαν στο MEGA πως δεν υποβάλλονται σε κανένα rapid test. Ορισμένοι πληρώνουν για να κάνουν τεστ πριν μπουν στους θαλάμους για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
Τα rapid test εντός του νοσοκομείου αποτελούν πάγιο αίτημά τους, ωστόσο το κοντέινερ που έχει στηθεί για τον σκοπό αυτό πριν από μήνες, παραμένει σε αχρηστία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Γιώργος Φερεντίνος κατήγγειλε ότι υπάρχουν τμήματα που δουλεύουν οριακά χωρίς να μπορεί κάποιος εργαζόμενος να πάρει ρεπό την εβδομάδα και στην κατεύθυνση αυτή ασκείται πίεση από προϊστάμενους κλινικών να μην κάνουν οι εργαζόμενοι το τεστ για τον κοροναϊό καθώς σε περίπτωση που βγουν θετικοί, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην λειτουργία τους.
Αντιεπιστημονική, αντεργατική και επικίνδυνη οδηγία
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προκρίνεται η μείωση της καραντίνας για τους νοσούντες υγειονομικούς κάτι που βρίσκει αντίθετη την ΟΕΝΓΕ η οποία καταγγέλλει ως «αντιεπιστημονική, αντεργατική, και επικίνδυνη οδηγία από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ για αυτόματη επάνοδο στην εργασία εργαζόμενων θετικών στον ιό SARS-CoV2 μετά από μόνο πέντε (5) μέρες».
Μάλιστα επικαλείται το γεγονός ότι και το CDS (ΗΠΑ) που «από 4/1/22 αναθεωρεί τις δικές του οδηγίες και τώρα συνιστά απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζόμενων μετά το 5νθήμερο».
Φόβοι για κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού
Σημειώνεται δε ότι αυτό που φοβούνται διεθνώς οι ειδικοί είναι η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού που θα νοσήσει από τον covid-19. «Στην αρχή της πανδημίας ανησυχούσαμε μήπως ξεμείνουμε από πράγματα όπως οι αναπνευστήρες. Τώρα το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος-εντατικολόγος δρ Ράιαν Μέιβς της Ιατρικής Σχολής Wake Forest της Βόρειας Καρολίνας.
Οι ελλείψεις αυτές σε προσωπικό στο ΕΣΥ οδηγούν ουσιαστικά σε φαινόμενα αντίστοιχα με την πρώτη φάση της πανδημίας καθώς σειρά κλινικών μετατρέπονται σε covid, τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται κλπ προκειμένου να ανταποκριθεί στον κοροναϊό το σύστημα υγείας.
Πάγιο αίτημα των υγειονομικών του ΕΣΥ είναι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό το οποίο έτσι κι αλλιώς έλλειπε από το δημόσιο σύστημα υγείας και πριν από την πανδημία ενώ το πρόβλημα έχει οξυνθεί και εξαιτίας των χιλιάδων κενών που δημιούργησαν οι αναστολές για τους ανεμβολίαστους.
Απολύσεις ανεμβολίαστων και επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιμένει στις ίδιες αποτυχημένες όπως αποδείχτηκαν συνταγές, καθώς ο υπουργός Υγείας επιμένει πως δεν θα υπάρξει επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, δείχνοντας μάλιστα το δρόμο της απόλυσης.
«Δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι ανεμβολίαστοι γιατροί αν δεν κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου» διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας.
«Το μέτρο (αναστολής εργασίας) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι το μέτρο μόνιμο, υπό την έννοια ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, αν γίνει υποχρεωτικός προφανώς δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σύστημα».
Για την κάλυψη κάποιων κενών στα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προσφεύγει ξανά στη λογική της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς. Προς ώρας πάντως το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει για πόσους γιατρούς θα είναι η επίταξη, καθώς ακόμη καταγράφονται τα κενά στα νοσοκομεία.
Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους, κάτι που είχε αποδειχθεί αποτρεπτικό στις προηγούμενες επιτάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη προσέλευση αλλά και αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση έχει φανεί επίσης ότι οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά όχι στα νοσοκομεία καθώς δεν διαθέτουν σχετική πείρα, όπως έδειξε η ανεπιτυχής εφαρμογή του μέτρου το προηγούμενο διάστημα.
in.gr