Παραλλαγή Όμικρον – Ψυχραιμία και ετοιμότητα για να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να την αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες

Παραλλαγή Όμικρον – Ψυχραιμία και ετοιμότητα για να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να την αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες

Παραλλαγή Όμικρον – Ψυχραιμία και ετοιμότητα για να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να την αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες

||

Από τη στιγμή που η παραλλαγή Όμικρον, όπως ονομάστηκε τελικά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, εντοπίστηκε στο νότιο άκρο της Αφρικής έχει προκαλέσει αναστάτωση ή ακόμα και φόβο σε πολίτες, κυβερνήσεις και επιστήμονες.

Κάτι τέτοιο είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογικό, καθώς την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας 262.175.988 κρούσματα του κοροναϊού.

Ακόμα χειρότερα, 5.221.722 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού. Κανένας, λοιπόν, δεν θέλει να δει μια ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή του κοροναϊού. Άλλωστε, δεν είναι πολύς ο καιρός από όταν εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει «πολύ υψηλό» κίνδυνο έξαρσης κρουσμάτων λόγω του στελέχους Όμικρον και οι συνέπειες για κάποιες χώρες μπορεί να είναι «δριμείες».

Την παραπάνω προειδοποίηση έκανε ο ΠΟΥ σε έκθεση για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις, ενώ σημειώνει ότι η ανάλυση των πολυάριθμων μεταλλάξεων που φέρει η νέα παραλλαγή δείχνει ότι ενδέχεται να υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» για διαφυγή από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός και η φυσική νόσος, αν και το ενδεχόμενο διαφυγής από την κυτταρική ανοσία (Τ και Β κύτταρα) είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής, οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα ήταν «σημαντικές», ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», αναφέρει ο ΠΟΥ στην τεχνική ενημέρωση που εξέδωσε για τις 194 χώρες-μέλη του.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, τρεις είναι οι κύριες αβεβαιότητες σχετικά με την «Όμικρον».

  • Είναι το στέλεχος πιο μεταδοτικό; Κι αν ναι, η συνδέεται αυτή η διαφορά με διαφυγή από τα εμβόλια;
  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης, της μετάδοσης και της σοβαρής νόσου;
  • Προκαλεί η «Όμικρον» πιο σοβαρή νόσο;

a 683 Παραλλαγή Όμικρον – Ψυχραιμία και ετοιμότητα για να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να την αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες

Ζητούμενα η ψυχραιμία και η ετοιμότητα

Όπως είναι φανερό, τόσο από την ενημέρωση του ΠΟΥ, αλλά και από «καμπανάκι» που χτύπησαν οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7, αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή μέχρι οι επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την «Όμικρον» είναι να πληθύνουν οι εμβολιασμοί, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, αλλά και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα «αγοράσουμε» χρόνο. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν κινήσεις για να αντιμετωπιστεί και η νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Για παράδειγμα, η BioNTech SE ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τη δουλειά πάνω σ’ ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική παραλλαγή Όμικρον του νέου κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Επίσης, το ρωσικό φάρμακο κατά της λοίμωξης του κοροναϊού Mir-19 θα είναι αποτελεσματικό κατά του στελέχους Όμικρον, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας (FMBA), Βερόνικα Σκβαρτσόβα, στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24».

Αυτά είναι μόνο δύο από τα παραδείγματα για το ότι η μάχη απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη ξεκινήσει. 

«Ασπίδα» τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα, οι ειδικοί και στην Ελλάδα επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι εμβολιασμοί είναι τα μόνιμα «όπλα» μας απέναντι στον ιό.

«Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία. Αναφέρομαι στην πρόσφατη, στις αρχές Νοεμβρίου, ταυτοποίηση του νέου στελέχους του κοροναϊού από τη Ν. Αφρική», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

«​Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε αυτές τις περιπτώσεις των επιδημιών είναι πολύτιμος. ​Στη νέα αυτή συνθήκη οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.

Η δύναμη των εμβολίων

«Το θέμα, όμως, που απασχολεί όλους και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στον τομέα των εταιρειών που παρασκευάζουν τα εμβόλια είναι η προστασία των εμβολίων έναντι της νέας αυτής παραλλαγής.

​Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της παραλλαγής μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά», σημείωσε, ενώ είπε ακόμα ότι: «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, το μέγεθος δηλαδή του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό.

Ο ιός στο συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει όμως από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που κάνει ο εμβολιαζόμενος με τον εμβολιασμό του σε βαθμό, όμως, που δεν είναι ακόμη γνωστός.

Όμως, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού.

Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα σημαντικά κύτταρα του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν, τα CD8 συγκεκριμένα, λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων.

Επομένως, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας».

 
 

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι δηλώσεις άλλων ειδικών. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ετοιμότητα, ενώ η «ασπίδα» μας είναι τα εμβόλια, οι μάσκες, οι αποστάσεις και η τήρηση των μέτρων μέχρι να αποκωδικοποιηθεί η νέα απειλή της παραλλαγής Όμικρον

 

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Σε διαδικτυακή του ανάρτηση ο τ. δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, επικεφαλής της παράταξης ”Σύγχρονη Πολιτεία – Συνεργασία ενεργών πολιτών” επισημαίνει Για επίσκεψη σε ένα αγαπητό φίλο στη Διώνη και γέμισε χαρά…

Το 1ο ΓΕΛ Σπάτων νοιάζεται για τα αδέσποτα ζώα. Σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων προσκαλούν τους δημότες και όχι μόνο, στη Μέρα Υιοθεσίας,…

Το τρίτο έγκλημα” στην Κινηματογραφική Λέσχη Παλλήνης: Τετάρτη 27/11 20:30 απο τον βραβευμένο με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Δικαστικό δράμα με τον τρόπο του Χιροκάζου Κόρε-Εντα, φετινού…