Οξειδωτικό στρες στον γηρασμένο εγκέφαλο περιορίζει βασικά ένζυμα

Η επίδραση του οξειδωτικού στρες στον γηρασμένο εγκέφαλο και τα βασικά ένζυμα

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Leibniz για τη Γήρανση – Fritz Lipmann (FLI) στην Jena αποκάλυψαν ότι το οξειδωτικό στρες στον γηρασμένο εγκέφαλο επηρεάζει την δραστηριότητα συγκεκριμένων ένζυμων, γνωστών ως αποουβικουιτινάσες (DUBs), οι οποίες είναι κρίσιμες για τη ρύθμιση της αποικοδόμησης των πρωτεϊνών. Ως συνέπεια αυτής της διαδικασίας, οι ετικέτες ουβικουιτίνης σε πρωτεΐνες δεν αφαιρούνται αποτελεσματικά, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του πρωτεοσώματος, του κυριότερου μηχανισμού αποκοπής πρωτεϊνών των κυττάρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη: η δραστηριότητα των ενζύμων μπορεί να αποκατασταθεί στη ζωή μέσω αντιοξειδωτικών.

Η γήρανση του εγκεφάλου και οι αλλαγές στη λειτουργία του

Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος υφίσταται διάφορες μεταβολές. Οι νευρώνες λειτουργούν λιγότερο αποδοτικά, ενώ κρίσιμα ρυθμιστικά συστήματα εντός των κυττάρων αρχίζουν να οδηγούνται σε ανισορροπία. Ιδιαίτερα επηρεάζεται ο έλεγχος ποιότητας των πρωτεϊνών, ο οποίος διασφαλίζει ότι οι πρωτεΐνες επεξεργάζονται σωστά, ανακυκλώνονται ή αποικοδομούνται.

Η ερευνητική διαδικασία και τα ευρήματα

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, επιστήμονες από το FLI και το Πανεπιστήμιο Υγείας και Ιατρικής του Πότσνταμ, σε συνεργασία με εταίρους από την Ιταλία και τη Γερμανία, εξέτασαν πώς το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη συγκέντρωση αντιδραστικών ειδών οξυγόνου συμβάλλει στην οξείδωση των πρωτεϊνών και πώς αυτό επηρεάζει τις διαδικασίες στον γηρασμένο εγκέφαλο. Ο στόχος ήταν να εξεταστεί σε ποιο βαθμό αυτό το στρες παρεμβαίνει στα μοριακά συστήματα ελέγχου των κυττάρων και ποιες συνέπειες έχει για την πρωτεϊνική ισορροπία.

Οι επιπτώσεις στο σύστημα ουβικουιτίνης-πρωτεοσώματος

Το επίκεντρο της μελέτης ήταν η λειτουργία των αποουβικουιτινάσων, οι οποίες απομακρύνουν τις ετικέτες ουβικουιτίνης από τις πρωτεΐνες, ρυθμίζοντας έτσι την αποικοδόμηση ή περαιτέρω επεξεργασία τους. Στον γηρασμένο εγκέφαλο, αναπτύσσεται μια κατάσταση παρόμοια με την «μόλυνση» σε μοριακό επίπεδο, δηλαδή η συγκέντρωση οξειδωτικής βλάβης, η οποία επηρεάζει μελλοντικά αυτά τα ευαίσθητα ένζυμα.

Αναστρέψιμες επιδράσεις και προοπτικές θεραπείας

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Nature Communications", δείχνουν ότι η δράση του οξειδωτικού στρες προκαλεί συγκεκριμένα μείωση της δραστηριότητας των αποουβικουιτινάσων, χωρίς να τροποποιείται η ποσότητά τους. Οι χημικές αλλαγές στα ευαίσθητα υπολείμματα κυστεΐνης των ενζύμων περιορίζουν τη λειτουργία τους. Στην πραγματικότητα, το οξειδωτικό στρες ενεργεί ως ρυθμιστής, επιβραδύνοντας συγκεκριμένες λειτουργίες των κεντρικών ενζύμων.

Σημειωτέο είναι ότι παρά την παρατηρηθείσα λειτουργική αποδυνάμωση, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Σε επόμενες πειραματικές διαδικασίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστολή των αποουβικουιτινάσων μπορεί να ανατραπεί μέσω του αντιοξειδωτικού NACET (N-ακετυλοκυστεΐνη αιθυλικής εστέρας). Αυτή η μικρή, αντιοξειδωτική ουσία служεί ως πρόδρομος της σημαντικής αμινοξέος κυστεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό της γλουταθειόνης, του κυριότερου αντιοξειδωτικού του οργανισμού.

Η έρευνα αυτή καταδεικνύει ότι το οξειδωτικό στρες δεν είναι απλώς ένα παρενεργειακό φαινόμενο της γήρανσης αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την πρωτεϊνική ισορροπία.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr