Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη: 20 μετασεισμοί καταγράφονται

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη με 20 μετασεισμούς

Φαίνεται ότι η σεισμική εξέλιξη στην Κρήτη είναι εντός των κανονικών πλαισίων, μετά την ισχυρή δόνηση 5,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στον Γούδουρα Σητείας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη, παρά τη φασαρία των τελευταίων ωρών, οι μετασεισμοί αναμένονται και είναι περίπου 20 μέχρι στιγμής.

Η εικόνα μετά τον σεισμό

«Οι ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται. Ακόμη, η απόσταση του σεισμού από τις κατοικημένες ζώνες είναι αρκετά σημαντική, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα σοβαρών ζημιών», σημείωσε ο κ. Καραστάθης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις και απαιτείται προσοχή στο μέλλον.

Δραστηριότητα πριν τον σεισμό

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην περιοχή είχε παρατηρηθεί μια προσεισμική δραστηριότητα από τις 14 Απριλίου. Ιδιαίτερα, στις 19 Απριλίου, οι δονήσεις εντάθηκαν, αν και οι σεισμολόγοι δεν αιφνιδιάστηκαν από την πρόσφατη δόνηση. «Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι σεισμοί με αυτά τα μεγέθη είναι συνήθεις στην περιοχή», πρόσθεσε ο Καραστάθης.

Μακροχρόνια παρακολούθηση

Με την παρακολούθηση της κατάστασης σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, οι ειδικοί θα μπορέσουν να κάνουν πιο ασφαλείς προβλέψεις για την επόμενη περίοδο. Ωστόσο, η περιοχή φαίνεται να έχει μεγάλη σεισμική δυναμική, και οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr