
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το Ιράν για τις διαδηλώτριες
Σήμερα, 22 Απριλίου 2026, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές δεν θα προχωρήσουν στην εκτέλεση οκτώ γυναικών διαδηλωτριών, μετά από αίτημά του. Στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι τέσσερις από αυτές θα αφεθούν ελεύθερες άμεσα και οι υπόλοιπες τέσσερις θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης ενός μήνα.
Ευγνωμοσύνη και αντιδράσεις
“Πρόκειται για πολύ καλή είδηση”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα Truth Social, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς το Ιράν και τους ηγέτες του. “Σεβάστηκαν το αίτημά μου” συμπλήρωσε, κάνοντας αναφορά στη σημασία της απόφασης αυτής.
Διαψεύσεις από την Τεχεράνη
Ωστόσο, η ιρανική κυβέρνηση αντέτεινε ότι οι πληροφορίες περί εκτελέσεων ήταν παραπλανητικές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mizan, που ανήκει στη δικαστική εξουσία του Ιράν, πολλές από τις αναφερόμενες γυναίκες είχαν ήδη αφεθεί ελεύθερες και οι υπόλοιπες θα αντιμετωπίσουν ελαφρύτερες ποινές. “Ο Τραμπ παραπλανήθηκε για άλλη μια φορά από ανακριβείς πληροφορίες,” ανέφερε το πρακτορείο.
Φωτογραφίες και ονόματα των γυναικών
Το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσίασε δυσκολίες στην επιβεβαίωση των απειλών εκτέλεσης, όπως και στην ταυτοποίηση όλων των γυναικών που εμφανίζονται στις φωτογραφίες που είχε αναδημοσιεύσει ο Τραμπ. Μάλιστα, οι φωτογραφίες αυτές προέρχονταν από ένα μήνυμα του ακτιβιστή Εγιάλ Γιάκομπι, ο οποίος ανέφερε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σκοπεύει να εκτελέσει τις οκτώ γυναίκες.
Βίαιες διαδηλώσεις και καταστολή
Η Μασίχ Αλινετζάντ, Ιρανή διαφωνούσα που διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε τις ονομασίες οκτώ γυναικών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου, οι οποίες καταπνίχθηκαν με βία. Η Αλινετζάντ αποκάλυψε ότι μια από τις γυναίκες που συνελήφθησαν ήταν μόλις 16 ετών.
Μια άλλη γυναίκα, η Μπίτα Χεματί, έχει καταδικαστεί σε θάνατο για επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι και η Μαχμπουμπέχ Σαμπανί, μια άλλη γυναίκα από τις φωτογραφίες, αντιμετωπίζει βαρείες κατηγορίες που συνδέονται με διαδηλώσεις.
Πρόσωπα πίσω από την φωνή του ακτιβισμού
Ο Εγιάλ Γιάκομπι, ο οποίος έχει αναπτύξει παρουσία στην πλατφόρμα Χ, προβάλλει τη συνεργασία Ισραήλ-ΗΠΑ στο Ιράν και επικρίνει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις. Η δράση του υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς κινητοποίησης γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική κατάσταση στην περιοχή.














