
Κατηγορηματική απάντηση του ΥΠΕΞ σε δηλώσεις Φιντάν για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας
Αυστηρός ήταν ο τόνος του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχετικά με τις συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό, ο Φιντάν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, κατηγόρησε αυτές τις συνεργασίες ως παράγοντα που οδηγεί σε πόλεμο, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης
Το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, έχουν αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα και δεν απευθύνονται εναντίον τρίτων κρατών. «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας την αυτονομία της χώρας στην εξωτερική της πολιτική.
Ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση
Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά και συμμετέχων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη σταθερότητα, τις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρήνη στην περιοχή. Η απάντηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο περιφερειακής αβεβαιότητας, όπου οι κινήσεις της Τουρκίας ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις.
Αναγκαία η αποφυγή κινδυνολογιών
Τέλος, το ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι οι κινδυνολογίες και οι απόπειρες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας δεν ωφελούν, εν μέσω της παρούσας περιφερειακής αναστάτωσης. Η Ελλάδα, διαβεβαιώνει, θα συνεχίσει να διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική με γνώμονα την ασφάλεια και τη σταθερότητα.










