
Καλαμάτα: Ζωτική συζήτηση για την υγεία χωρίς τον Δήμαρχο
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας, η κατάσταση στις δομές υγείας της περιοχής βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης. Η υποστελέχωση στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου ήταν οι κύριοι λόγοι ανησυχίας, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απουσία του Δημάρχου από τη συνεδρίαση. Οι αιχμές κατά του Δημάρχου συνδυάστηκαν με σφοδρή κριτική προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Προβλήματα και αιτήματα για δράση
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική αντίδραση από τους θεσμικούς φορείς. «Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να ενωθεί και να απαιτήσει άμεσες λύσεις για την υποστελέχωση. «Η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας», τόνισε.
Κριτική και παραδείγματα
Ο Γιώργος Σωφρονάς, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και γιατρός, αναφέρθηκε στο πελατειακό σύστημα που επικρατεί στη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην υγεία των πολιτών. Ειδικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στη Νίκαια, η οποία συνοδεύτηκε από αστυνομική παρουσία και προκάλεσε σάλο. «Ήταν ντροπή για τον πολιτισμό της χώρας», δήλωσε. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, απαιτούνται «σύγχρονα όπλα» και συνεργασία της κοινωνίας με τους θεσμούς.
Ο Σωφρονάς δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη δήλωση του Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος είχε ευχαριστήσει τον Υπουργό για την απόφασή του να διατηρήσει το νοσοκομείο στην κατηγορία Α’ των άγονων περιοχών. «Είναι σαν να ευχαριστείτε έναν κλέφτη που επιστρέφει τα κλοπιμαία την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και σε προσωπικές του εμπειρίες από το Γενικό Κρατικό Νικαίας.
Απαιτήσεις για βελτίωση
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Καλαμάτα Μετά», Ευγενία Κούβελα, υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι η φροντίδα των ασθενών συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. «Η κατάσταση οδηγεί σε εξόντωση των γιατρών και αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικών λαθών», ανέφερε, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να ενωθεί και να απαιτήσει νέες προσλήψεις.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, αναφέρθηκε στην έκθεση των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής και στην υποστελέχωση που επικρατεί. Όπως είπε, η κατάσταση αυτή αναγκάζει πολλούς πολίτες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο Δήμος, σύμφωνα με τον Οικονομάκο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να πιέσει για λύσεις, αφήνοντας την αντίδραση στους πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Ιάκωβος Περρωτής, πρόεδρος της «Διοκλής Α.Ε.», αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αλλά τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχρονική. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα βρει λύσεις για τα προβλήματα του ιατρικού τομέα, ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.














