
Τραμπ: Απειλεί με καταστροφή του κοσμήματος South Pars αν το Ιράν επιτεθεί ξανά
Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν τέλος. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί το Ιράν ότι είναι έτοιμος να διατάξει την ολοσχερή καταστροφή του κοίτασματος αερίου South Pars, εάν η Τεχεράνη συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Κατάρ.
Η προειδοποίηση μέσω Truth Social
Μέσα από ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου του Ιράν. Ωστόσο, τόνισε ότι αν το Ιράν επιτεθεί ξανά σε εγκατάσταση παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο Κατάρ, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση. “Δεν γνώριζα τίποτα για αυτήν την ισραηλινή επίθεση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αντίδραση στο Ιράν
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, το πρωί της Πέμπτης (19.03.2026), πύραυλος έπληξε εγκατάσταση ΥΦΑ στο Κατάρ, προκαλώντας ζημιές. Το δίκτυο IRIB ανέφερε ότι το διυλιστήριο στη Ρας Λαφάν δέχθηκε επίθεση και βρίσκεται σε φάση πυρκαγιάς. Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι βαλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προκάλεσαν ζημιές στην περιοχή.
Η απάντηση του Τραμπ
Ο Τραμπ, με φόντο τις εξελίξεις, δήλωσε ότι αν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανατινάξουν το κοίτασμα South Pars με μια δύναμη που το Ιράν δεν έχει ξαναδεί. “Δεν θέλω να προκαλέσω αυτή την καταστροφή, αλλά αν το LNG του Κατάρ δεχθεί άλλη επίθεση, δεν θα διστάσω να το κάνω”, τόνισε.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις απειλές να εντείνονται και τις διεθνείς σχέσεις να δοκιμάζονται. Η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις των εμπλεκομένων, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για την περιοχή.













