
Μητσοτάκης: Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική
Από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα με ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον. Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την εκλογική περιφέρεια του Απόδημου Ελληνισμού.
Η διεθνής αβεβαιότητα και η θέση της Ελλάδας
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πολεμικές συγκρούσεις που εκτυλίσσονται έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν συνεχώς. “Η μόνη βεβαιότητα είναι η διεθνής αβεβαιότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό, η Ελλάδα υποστηρίζει την αποκλιμάκωση και την επιστροφή στη διπλωματία, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Διπλωματική και αμυντική ετοιμότητα
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε πλήρη διπλωματική και αμυντική ετοιμότητα. Έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, με εγκατάσταση γραμμών επικοινωνίας και δημιουργία πλατφορμών για δηλώσεις επαναπατρισμού. Υπάρχει επίσης σχέδιο για οργανωμένη επιστροφή των Ελλήνων από τις χώρες του Κόλπου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η αποστολή στην Κύπρο
Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις, περιλαμβάνοντας τη φρεγάτα “Κίμων” και τέσσερα αεροσκάφη F16 Viper. “Η αποστολή μας είναι αμυντική και ειρηνική, με στόχο την αποτροπή απειλών κατά του ανεξάρτητου κράτους της Κύπρου”, υπογράμμισε. Αυτή η κίνηση αποδεικνύει την ενδυνάμωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τη διπλωματική μας εμβέλεια.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η φρούρηση είναι αυξημένη και ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Αν και οι μετακινήσεις πληθυσμών λόγω συγκρούσεων είναι πάντα μια πιθανότητα, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες ροές προς την Ελλάδα.
Οικονομικές συνέπειες και προετοιμασία
Σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες των τρεχουσών εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα να παρέμβουν εφόσον χρειαστεί. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι προετοιμασμένη να δράσει για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών.














