
Δραματικές στιγμές μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο
Απαντήσεις για το τραγικό ναυάγιο που συνέβη το βράδυ της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου, ανοιχτά της Χίου, ζητούν οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία. Η τραγωδία, που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Μυρσινίδι και το γειτονικό νησί των Οινουσσών, έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία.
Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, κάτοικος της Χίου και δημοσιογράφος, βρέθηκε στο λιμάνι τη στιγμή που οι πρώτες πληροφορίες άρχισαν να φτάνουν. «Γύρω στις 9:30 το βράδυ μάθαμε για το ναυάγιο. Αφήσαμε ό,τι κάναμε και τρέξαμε στο Λιμεναρχείο. Εκεί, το μόνο που βλέπαμε ήταν ασθενοφόρα που είτε περίμεναν είτε είχαν ήδη παραλάβει τραυματίες και νεκρούς», περιγράφει στο Orange Press Agency.
Αυξανόμενος αριθμός θυμάτων
Με την πάροδο της ώρας, ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν δραματικά. «Στην αρχή ακούσαμε για τέσσερις νεκρούς, στη συνέχεια για δώδεκα, και τελικά φτάσαμε στους δεκαπέντε, με μία γυναίκα να χάνει τη ζωή της από τα τραύματά της», προσθέτει ο Παναγιωτάκης, εκφράζοντας τη θλίψη του για την κατάσταση.
Η εικόνα στο λιμάνι ήταν αποκαρδιωτική, καθώς οι διασώστες συνέχιζαν τις έρευνες. «Κοιτάζαμε την ήρεμη θάλασσα, με το φως να φωτίζει τη νύχτα, ενώ ελικόπτερα και σκάφη του Λιμενικού συνέχιζαν την επιχείρηση», λέει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει, γύρω στα μεσάνυχτα, τα τελευταία ασθενοφόρα επέστρεφαν στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδιναν μάχη για να σώσουν τους τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και δύο εγκύους γυναίκες.
Απαιτούνται απαντήσεις
Ο Παναγιωτάκης εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη σαφών πληροφοριών από το Λιμενικό Σώμα. «Το περιστατικό είναι θλιβερό και δεν μας ξενίζει. Ωστόσο, το Λιμενικό δεν έχει αναφέρει τίποτα για πυροβολισμούς, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν», σημειώνει. Επιπλέον, αναφέρει ότι το σκάφος του Λιμενικού παρουσίασε κάποιες γρατζουνιές, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκδοχή ότι το σκάφος των προσφύγων δεν υπάκουσε στις εντολές του Λιμενικού.
«Χρειάζονται απαντήσεις. Το Λιμενικό πρέπει να εξηγήσει πώς συνέβη το περιστατικό και να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία. Πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου», τονίζει. «Δεν είναι δυνατόν δεκαπέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο». Παράλληλα, ζητά σεβασμό στους νεκρούς, ανθρώπινη μεταχείριση των επιζώντων και προσοχή στις κατηγορίες περί διακίνησης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το ναυάγιο συνέβη μετά από πρόσκρουση ταχύπλοου σκάφους με μετανάστες, κατά τη διάρκεια ελέγχου. Από την επιχείρηση διάσωσης, περισυλλέχθηκαν 25 επιζώντες και εντοπίστηκαν 15 σοροί, ενώ οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους συνεχίζονται.














