Guardian: Ροντρίγκεζ σε επαφή με ΗΠΑ πριν τη σύλληψη Μαδούρο

Ροντρίγκεζ σε επαφή με ΗΠΑ πριν τη σύλληψη Μαδούρο

Μήνες πριν από την επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο, η Ντέλσι Ροντρίγκεζ, πρώην αντιπρόεδρος και στενή συνεργάτιδα του Μαδούρο, φαίνεται πως είχε ήδη δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο. Αυτή η κίνηση την καθιστούσε απαραίτητη για την επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Guardian.

Επαφές και προθέσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ροντρίγκεζ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα προσωρινής προεδρίας στις 5 Ιανουαρίου, καθώς και ο αδελφός της, Χόρχε Ροντρίγκεζ, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είχαν διαβεβαιώσει μέσω μεσαζόντων αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Κατάρ ότι θα αποδέχονταν την αποχώρηση του Μαδούρο και θα συνεργάζονταν με τη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν το φθινόπωρο, όταν η Ροντρίγκεζ ήταν ακόμη αντιπρόεδρος. Η κατάσταση εντάθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μαδούρο στα τέλη Νοεμβρίου, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ευθέως από τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, αίτημα που απορρίφθηκε άμεσα.

Η στάση της Ροντρίγκεζ

Τον Δεκέμβριο, Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες ανέφερε ότι η Ροντρίγκεζ είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της: «Ο Μαδούρο πρέπει να φύγει». Παράλληλα, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση ακολουθήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, αν και αρχικά επιφυλακτικός, φέρεται να εκτίμησε ότι η στάση της Ροντρίγκεζ ήταν η ασφαλέστερη επιλογή για την αποφυγή πολιτικού χάους μετά την απομάκρυνση του Μαδούρο.

Στρατηγικές συνεργασίες

Πηγές αναφέρουν ότι η οικογένεια Ροντρίγκεζ δεν συμφώνησε να συμμετάσχει ενεργά στην ανατροπή του προέδρου, αλλά ήταν διατεθειμένη να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Όπως επισημαίνεται, δεν επρόκειτο για πραξικόπημα οργανωμένο εκ των έσω.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Μαδούρο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε έμμεσα τις επαφές, δηλώνοντας στη New York Post ότι η Ροντρίγκεζ «καταλαβαίνει πολύ καλά την κατάσταση» και ότι είχαν μιλήσει «πολλές φορές». Οι διαβουλεύσεις με τη Ροντρίγκεζ και τον αδελφό της αφορούσαν ζητήματα όπως οι πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών, η τύχη πολιτικών κρατουμένων και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ροντρίγκεζ είχε δεσμευτεί να διευκολύνει την επιστροφή αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών στη χώρα.

Σημαντικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις φέρεται να διαδραμάτισε το Κατάρ, με το οποίο η Ροντρίγκεζ διατηρεί στενές σχέσεις.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2026 – ONCAMERA.gr