
Νετανιάχου: Επίσκεψη στις ΗΠΑ για συνομιλίες με Τραμπ για τη Γάζα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταβαίνει αύριο, 28 Δεκεμβρίου 2025, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, με κύριο θέμα την επόμενη μέρα στη Γάζα, σε μια περίοδο που η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά ρευστή.
Φορτωμένη ατζέντα συζητήσεων
Η ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να είναι γεμάτη, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, θα συζητηθεί η δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία έχει γίνει επιτακτική ανάγκη μετά από μήνες συγκρούσεων.
Αυτή θα είναι η πέμπτη συνάντηση των δύο ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες από την επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου στον Λευκό Οίκο, πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Νετανιάχου πιθανότατα θα τον επισκεφθεί στη Φλόριντα, αναφερόμενος στην πολυτελή του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο.
Συζητήσεις για κρίσιμα ζητήματα
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν επίσης θέματα που αφορούν το Ιράν, τον παραδοσιακό εχθρό του Ισραήλ, καθώς και την κατάσταση στη Συρία και την Χεζμπολάχ. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αμερικανική κυβέρνηση και οι περιφερειακοί μεσολαβητές, με επικεφαλής την Αίγυπτο και το Κατάρ, πιέζουν για ταχεία πρόοδο στην έναρξη αυτής της νέας φάσης. Η εκεχειρία, που βασίζεται σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ υπό την εποπτεία του Τραμπ, είχε τερματίσει δύο χρόνια πολέμου τον Οκτώβριο, ο οποίος είχε ξεκινήσει μετά από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Απαιτήσεις και προκλήσεις
Παρά την πρόοδο, η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της Χαμάς, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, τη δημιουργία μιας μεταβατικής αρχής και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης.
Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για αυτά τα ακανθώδη ζητήματα, το Ισραήλ απαιτεί την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου στη Γάζα, του αστυνομικού Ραν Γκβίλι, με την Χαμάς να δηλώνει ότι δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τα λείψανά του.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο Axios, η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να ανακοινώσει μια κυβέρνηση Παλαιστινίων τεχνοκρατών – την σχεδιασθείσα μεταβατική αρχή για τη Γάζα – το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις ενέργειες του Νετανιάχου, οι οποίες υπονομεύουν την εύθραυστη εκεχειρία και την ειρηνευτική διαδικασία.














