Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις όλα τα χρέη της πανδημίας

Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις όλα τα χρέη της πανδημίας

Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις όλα τα χρέη της πανδημίας

||

Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο της ρύθμισης που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προβλέπει:

1.Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ρυθμίζονται τόσο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν «παγώσει» μέχρι και το τέλος του 2021 όσο και οι οφειλές από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή, στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων δόσεων εντάσσονται:

– Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

-Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

– Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

– Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.

2. Δόσεις: Με το νέο σχήμα της ρύθμισης τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 χαμηλότοκες δόσεις. Το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,5%.

3.Ποιοι εντάσσονται στη νέα ρύθμιση: Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα η νέα ρύθμιση αφορά τέσσερις κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων:

– Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.

– Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.

– Ανεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Από τις αρχές του 2020 μέχρι και τα τέλη Μαΐου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους στην Εφορία που συνολικά υπερβαίνουν τα 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση οφειλών, η οποία θα «τρέξει» από τον Ιανουάριο το 2022 ενώ οι φορολογούμενοι που δεν είναι πληττόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα. Ουσιαστικά, θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 100-120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους να επανενταχθούν. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

in.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…