
Κρίσιμη σύσκεψη για τους αγρότες την Κυριακή – Ομαλή κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο
Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα παραμένουν στα μπλόκα τους και τις ημέρες των Χριστουγέννων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αντίθετα, είναι έτοιμοι να τις κλιμακώσουν αν τα αιτήματά τους παραμείνουν αναπάντητα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις δεν αγγίζουν την ουσία των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, γεγονός που τους οδηγεί στην εκτίμηση ότι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων είναι αναπόφευκτη μετά τις γιορτές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε μια νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Ομαλή κυκλοφορία και αλληλεγγύη από τους οδηγούς
Εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία στα περισσότερα σημεία όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα διεξάγεται χωρίς σοβαρές δυσκολίες. Σε κομβικά τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει για να διευκολυνθεί η διέλευση των οχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιμετρική Οδός της Πάτρας, όπου από την παραμονή των Χριστουγέννων έχει δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.
Τα αγροτικά μηχανήματα, τρακτέρ και φορτηγά έχουν μετακινηθεί στα άκρα του δρόμου, επιτρέποντας έτσι την ομαλή ροή της κυκλοφορίας. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, πολλοί οδηγοί που περνούσαν από το σημείο κορνάριζαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες, ενώ αρκετοί σταμάτησαν για να τους ευχηθούν «Καλά Χριστούγεννα», προσφέροντάς τους γλυκά, κρασί και ζεστό φαγητό.
Συγκεντρώσεις και προγραμματισμένες συναντήσεις
Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στο δεύτερο μεγάλο μπλόκο της Δυτικής Ελλάδας, στο Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας. Από το απόγευμα της Τετάρτης (24/12), στην Ιόνια Οδό έχουν δοθεί στην κυκλοφορία δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Στο μπλόκο της Πάτρας και στο Αγγελόκαστρο, οι αγρότες αναμένεται να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους το βράδυ της Παρασκευής (26/12), στο πλαίσιο των συντονιστικών τους και της πανελλαδικής σύσκεψης.
Την ίδια στιγμή, συνέλευση των αγροτών της Θεσσαλίας έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι του Σαββάτου (27/12) στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Εκεί θα καθοριστεί η στάση τους ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης, καθώς και οι επόμενες κινήσεις τους.
Παρά τη δυναμική των κινητοποιήσεων, οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων κατά τις γιορτές. Όπως τονίζουν, θα φροντίσουν ώστε να διευκολυνθούν οι αναχωρήσεις και οι επιστροφές πριν και μετά την Πρωτοχρονιά. Για το σκοπό αυτό, τα οχήματα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή μέσω της πόλης της Λάρισας, από την παλαιά εθνική οδό, και επανέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον κόμβο της Γυρτώνης. Αντίστοιχα, για τα οχήματα που κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, η εκτροπή γίνεται στον κόμβο του Πλατυκάμπου, με επανείσοδο στην εθνική οδό από τον κόμβο Κιλελέρ. Αυτές οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένονται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως και την Παρασκευή (26/12).














