Διατροφική ανεπάρκεια και βιωσιμότητα στα σχολικά γεύματα

Διατροφική ανεπάρκεια και βιωσιμότητα στα σχολικά γεύματα

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χώρας Βάσκων (EHU) αποκαλύπτει ότι τα γεύματα που σερβίρονται στα σχολεία δεν πληρούν τις διατροφικές συστάσεις, καθώς υπερβαίνουν τα όρια σε λίπος, πρωτεΐνη και νάτριο. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την ομάδα Μικρορευστομηχανικής & BIOMICS, καθώς και την Neuropsychopharmacology και την Biobizkaia, εστίασε στον αντίκτυπο της σπατάλης τροφίμων και την ανάγκη για βιωσιμότητα.

Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της καλής υγείας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Με την αύξηση της παχυσαρκίας και των σχετικών διαταραχών, οι σχολικές καντίνες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση υγιεινών συνηθειών. Η ερευνήτρια Ναϊάρα Μαρτίνεθ δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι τα σχολικά μενού σχεδιάζονται προσεκτικά για να είναι κατάλληλα, αλλά αυτό που φαίνεται στο χαρτί δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα. Σκοπός μας ήταν να διαγνώσουμε τι τρώνε τα παιδιά και τι αφήνουν στο πιάτο τους, ώστε να κατανοήσουμε πώς πρέπει να προσεγγίσουμε τυχόν αλλαγές”.

Αξιολόγηση των μενού και τα ευρήματα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 1.000 μενού που σερβίρονταν σε παιδιά 11-12 ετών σε 10 σχολεία της επαρχίας του Μπιζκαϊα. Με τη βοήθεια φωτογραφιών πριν και μετά το γεύμα, κατέγραψαν τι σερβιρίστηκε, τι καταναλώθηκε και τι απορρίφθηκε. “Η γνώση του τι προσφέρεται στα παιδιά είναι εξίσου σημαντική με το να δούμε τι τρώνε και τι απορρίπτουν. Ακόμα και αν το μενού είναι κατάλληλο, αν δεν καταναλώνουν τα πάντα, οι διατροφικές αξίες μπορεί να υπονομευτούν από την τροφή που μένει στο πιάτο τους”, πρόσθεσε η Μαρτίνεθ.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους και νατρίου στα γεύματα υπερβαίνει τις συνιστώμενες ποσότητες, ενώ οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες είναι λιγότεροι από τις οδηγίες. “Δεν μας εξέπληξε αυτό. Περιμέναμε αυτά τα αποτελέσματα. Η στροφή από τη μεσογειακή διατροφή είναι εμφανής στα σχολικά γεύματα. Υπάρχει υπερβολική ποσότητα κρέατος και τηγανητών τροφών, καθώς και υπερβολικό αλάτι”, σημείωσε η ερευνήτρια.

Η σπατάλη τροφίμων και οι προτάσεις για βελτίωση

Επιπλέον, τα γεύματα που σερβίρονται υπερβαίνουν την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. “Ένα γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 30% των ενεργειακών αναγκών για όλη την ημέρα, αλλά τα γεύματα που αξιολογήσαμε παρέχουν το 40%. Αυτό μπορεί να είναι κατάλληλο αν τα παιδιά ήταν αθλητές, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η δραστηριότητα των περισσότερων είναι μέτρια ή χαμηλή”, εξήγησε η Μαρτίνεθ.

Ωστόσο, η υπερβολική ενέργεια ισορροπείται από την τροφή που αφήνουν τα παιδιά στα πιάτα τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 12.2% των μενού, περισσότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων μένει ανεκμετάλλευτο. Ιδιαίτερα στα λαχανικά και τα όσπρια, πάνω από το 50% των καταναλωτών αφήνουν το 25% τους. Έτσι, οι διατροφικές αξίες που καταναλώνονται δεν ανταποκρίνονται στις προθέσεις, καθώς οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και το σίδηρο είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Οι ερευνητές προτείνουν στρατηγικές για τη βελτίωση της κατάστασης: “Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι τα παιδιά προτιμούν τις πουρέδες λαχανικών. Όταν τα λαχανικά σερβίρονται ολόκληρα ή ως γαρνιτούρα, η κατανάλωσή τους μειώνεται σημαντικά”.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr