
Λευκό ψωμί ή ολικής αλέσεως: ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας;
Μια πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Bulletin ρίχνει φως στους μύθους που περιβάλλουν το λευκό ψωμί, αποκαλύπτοντας πώς και οι δύο τύποι ψωμιού μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας, εφόσον κατανοηθούν στο σωστό πλαίσιο.
Η αύξηση της ζήτησης για σιτάρι
Η παγκόσμια ζήτηση για σιτάρι αναμένεται να αυξηθεί έως το 2025, κυρίως λόγω των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων χωρών στην Ασία και την Αφρική, οι οποίες βιώνουν ταχεία αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση. Πολλές από αυτές τις χώρες εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιταριού, καλύπτοντας το 25% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού.
Ενώ η κατανάλωση σιταριού αυξάνεται παγκοσμίως, παραδοσιακές περιοχές κατανάλωσης, όπως η Βόρεια Αμερική και ορισμένα μέρη της Ευρώπης, έχουν δει σταθερή ή πτωτική τάση. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ψωμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 950 γραμμάρια ανά άτομο την εβδομάδα το 1970 σε λιγότερα από 500 γραμμάρια το 2023.
Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το ψωμί
Η κατανάλωση ψωμιού έχει μακρά ιστορία ως βασικό στοιχείο της διατροφής και του πολιτισμού παγκοσμίως. Ωστόσο, οι αλλαγές στους τύπους καλλιεργειών και τις μεθόδους επεξεργασίας προσελκύουν προσοχή, τροφοδοτώντας τις συζητήσεις σχετικά με την οργανική και συμβατική παραγωγή, τη γενετική τροποποίηση και τα παραδοσιακά σε σύγκριση με τα σύγχρονα ψωμιά.
Η κριτική αξιολόγηση αυτών των θεμάτων είναι απαραίτητη για την παροχή τεκμηριωμένων οδηγιών στους ενδιαφερόμενους και την αναγνώριση κενών για μελλοντική έρευνα. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι πολλοί από τους μύθους που σχετίζονται με το ψωμί προέρχονται από αποσπασματικά στοιχεία και δημόσιες παρανοήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σαφή επικοινωνία.
Η διατροφική αξία του ψωμιού
Τα σιτηρά του σιταριού συνήθως αλέθονται για να διαχωριστεί το αμυλούχο ενδοσπέρμιο από το θρεπτικό φλοιό και το έμβρυο, παράγοντας έτσι το λευκό αλεύρι. Αυτή η διαδικασία άλεσης μειώνει σημαντικά τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα μέταλλα και τις φυτοχημικές ουσίες σε σύγκριση με τα ολόκληρα σιτηρά, καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται κυρίως στις εξωτερικές στιβάδες και το έμβρυο.
Η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτά τα οφέλη αποδίδονται κυρίως στις φυτικές ίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ολόκληρα σιτηρά.
Η κατανάλωση ψωμιού ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους και στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου. Οι φυτικές ίνες και οι φυτικές ενώσεις στα ολόκληρα σιτηρά ζυμώνονται από τα μικρόβια του εντέρου, οδηγώντας σε μια πιο υγιή εντερική χλωρίδα και ενδεχομένως μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών.














