
Συναγερμός στην Λάρισα λόγω υπερχείλισης παραπόταμου του Ενιπέα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης που παρατηρείται σε παραπόταμο του Ενιπέα, αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων που προκάλεσε η κακοκαιρία Byron. Η κατάσταση έχει προκαλέσει ανησυχία και κινητοποίηση στις τοπικές αρχές.
Εκκένωση και επιφυλακή για τους κατοίκους
Νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της Υπέρειας έλαβαν μηνύματα από το 112, καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς την πόλη των Φαρσάλων. Παράλληλα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λεύκης, Ορφανών, Φύλλου, Αμπελώνα και Ηλιά του Δήμου Παλαμά τέθηκαν σε επιφυλακή λόγω του κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νερό έχει εισέλθει σε ορισμένα σπίτια.
Συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης
Ο Δήμαρχος Παλαμά, Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ανέφερε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή Ορφανών, όπου τα μηχανήματα του Δήμου εργάζονται αδιάκοπα. «Η στάθμη του νερού είναι μόλις 1 με 1,5 μέτρο από το χείλος, έτοιμο να πλημμυρίσει τη μεγάλη κοίτη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κούρετας, σε σχετική εκπομπή του ERTNews.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς η υπερχείλιση του παραπόταμου έχει ήδη επηρεάσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και απειλεί το μικρό χωριό της Υπέρειας, το οποίο αριθμεί περίπου 20 κατοίκους. Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι αν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν, το νερό θα ξεπεράσει τα αναχώματα και θα εισέλθει στο χωριό.
Ανησυχία και ιστορικό πλημμυρών
«Αυτή τη φορά, το πρόβλημα προήλθε από έναν παραπόταμο που έχει υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να απειληθεί το χωριό», δήλωσε κάτοικος της περιοχής. Η ανησυχία είναι έντονη, καθώς οι κάτοικοι έχουν βιώσει παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν, όπως με τον «Ιανό» και τον «Ντάνιελ».
Η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση και από τις αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει και εκεί την κατάσταση των ποταμών. Ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε στην ευρεία κοίτη του το βράδυ της Παρασκευής, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές αρχές.
Η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρύσα Ντιντή, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά, χωρίς να προκαλεί ανησυχία προς το παρόν.














