Νέα στρατηγική για ευαισθητοποίηση καρκινικών όγκων στο μαστό στην ανοσοθεραπεία

Νέα στρατηγική για ευαισθητοποίηση καρκινικών όγκων στο μαστό στην ανοσοθεραπεία

Μια σημαντική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας του Νοσοκομείου del Mar, προχωρά σε ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθιστώντας την ανοσοθεραπεία αποτελεσματική κατά των πιο κοινών τύπων όγκων, δηλαδή των οιστρογονικών υποδοχέων-θετικών ή λουμινικών καρκίνων του μαστού. Αυτός ο υποτύπος αντιπροσωπεύει το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και, παρά τις διαθέσιμες θεραπείες, είναι υπεύθυνος για την υψηλότερη θνησιμότητα συνολικά.

Η ανοσοθεραπεία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ή εγκεκριμένη για αυτόν τον τύπο όγκου, καθώς δεν εμφανίζει καμία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, εκτός από μια μικρή υποομάδα που έχει χαμηλά επίπεδα οιστρογονικών υποδοχέων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Investigation και καθοδηγήθηκε από την ομάδα του Δρ. Τόνι Σελιέ-Τεράσα από το Εργαστήριο Δυναμικής Καρκινικών Στελεχιαίων Κυττάρων και Μετάστασης του Ινστιτούτου Έρευνας του Νοσοκομείου del Mar, με την υποστήριξη της Ausonia μέσω της Ισπανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου.

Η σημασία του οιστρογονικού υποδοχέα

Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του οιστρογονικού υποδοχέα στην στρατηγική του όγκου να αποφύγει την παρέμβαση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα από την ανάλυση δημόσιων δεδομένων από διάφορες κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτός ο παράγοντας περιορίζει την εισβολή του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας. Αντίθετα, η αναστολή του οιστρογονικού υποδοχέα επιτρέπει την ενεργοποίηση των σημάτων LCOR και ιντερφερόνης, που σχετίζονται με τους μηχανισμούς παρουσίασης αντιγόνων στην επιφάνεια των κυττάρων, καθιστώντας τον καρκινικό κύτταρο ορατό στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Προκλινικά μοντέλα και στρατηγικές παρέμβασης

Ο επόμενος στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα προκλινικό μοντέλο σε ζώα, το οποίο επιβεβαίωσε αυτόν τον μηχανισμό προστασίας του όγκου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το μόριο LCOR, το οποίο σε άλλες προκλινικές μελέτες σε τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού αύξησε την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, ‘κατασχέθηκε’ από τον οιστρογονικό υποδοχέα και δεν μπορούσε να εκτελέσει αυτή τη λειτουργία. “Ο οιστρογονικός υποδοχέας κατασχέζει το LCOR και εμποδίζει την ενεργοποίηση του μηχανισμού παρουσίασης αντιγόντων, περιορίζοντας τη λειτουργία του και μη επιτρέποντας στον όγκο να γίνει ‘ορατός'”, εξηγεί ο Δρ. Τόνι Σελιέ-Τεράσα.

Στρατηγικές για την ανατροπή της κατάστασης

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δύο στρατηγικές στο προκλινικό περιβάλλον. Πρώτον, συνδύασαν το LCOR και την ανοσοθεραπεία με ορμονικούς αναστολείς, ή ενδοκρινική θεραπεία, που χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία αυτού του τύπου καρκίνου. Δεύτερον, δημιούργησαν μια τροποποιημένη εκδοχή του LCOR (LSKAA) που αποτρέπει την κατασχέση από τον οιστρογονικό υποδοχέα. “Υπό κανονικές συνθήκες, η σήμανση οιστρογόνων είναι κυρίαρχη σε αυτόν τον τύπο όγκου και εμποδίζει το LCOR να δράσει. Αν καταφέρουμε να σπάσουμε αυτή τη σήμανση με αντιοιστρογονική θεραπεία, το LCOR ενεργοποιεί την παρουσίαση αντιγόντων και ανοίγει το δρόμο για την ανοσοθεραπεία”, προσθέτει ο ερευνητής Χοσέ Άγγελ Παλομέκε.

Μελλοντικές προοπτικές

Το εργαστήριο παραγωγής RNA του Ινστιτούτου Έρευνας του Νοσοκομείου del Mar χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να δημιουργήσει θεραπείες τροποποιημένου LCOR που δεν αλληλεπιδρούν με τον οιστρογονικό υποδοχέα σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία. Επιπλέον, η πρόσφατα ιδρυθείσα spin-off VIOLET Pharmaceuticals επικεντρώνεται σε αυτούς τους τύπους θεραπειών. Ο Δρ. Χουάν Αλμπανέλ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ιατρικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο del Mar και διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας Καρκίνου, δηλώνει ότι “αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο για μια νέα στρατηγική που θα ευαισθητοποιήσει αυτόν τον υποτύπο καρκίνου του μαστού στην ανοσοθεραπεία”. Ο στόχος είναι να εργαστούν για “τη μετατροπή αυτού του τροποποιημένου LCOR σε μια θεραπεία που θα μπορέσει να ερευνηθεί σε επόμενες κλινικές δοκιμές, ειδικά για ασθενείς με όγκους που παρουσιάζουν οιστρογονικούς υποδοχείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας”.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr