Διαλύοντας τους μύθους για την ασφάλεια της κρεατίνης

Διαλύοντας τους μύθους για την ασφάλεια της κρεατίνης

Μια πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition εξετάζει τις μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με την κρεατίνη μονοϋδράτη, ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν χρησιμοποιείται σωστά, η κρεατίνη φαίνεται να είναι ασφαλής. Οι παρενέργειες είναι γενικά ήπιες και συνήθως σχετίζονται με την κατανάλωση υψηλών δόσεων.

Αναλύοντας τους κινδύνους

Η συζήτηση γύρω από την πιθανή καρκινογένεση της κρεατίνης συχνά εστιάζει σε ενώσεις όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), που σχηματίζονται όταν η κρεατίνη, τα αμινοξέα και οι σακχαρίτες αντιδρούν σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, οι ποσότητες HCAs που βρίσκονται στο μαγειρεμένο κρέας και ακόμη περισσότερο στα συμπληρώματα κρεατίνης είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη. Στην πραγματικότητα, οι έρευνες σε ανθρώπους δείχνουν σχεδόν ανύπαρκτη άμεση βλάβη από την κρεατίνη.

Η αλήθεια για την νεφρική λειτουργία

Ανησυχίες σχετικά με τη νεφρική βλάβη έχουν τις ρίζες τους σε μεμονωμένες αναφορές από τη δεκαετία του ’90, οι οποίες αφορούσαν άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ή υπερβολικά φορτία προπόνησης. Ωστόσο, μια εκτενής μελέτη σε ανθρώπους έχει δείξει ότι η κρεατίνη δεν επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών σε υγιείς ανθρώπους. Αν και η συγκέντρωση κρεατινίνης μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης, αυτό οφείλεται σε αυξημένο μεταβολισμό της κρεατίνης και όχι σε μείωση της διήθησης.

Η σημασία της ποιότητας των συμπληρωμάτων

Αυτό που προκύπτει από την ανάλυση είναι ότι το κύριο ζήτημα ασφάλειας είναι η καθαρότητα των συμπληρωμάτων. Ορισμένα εμπορικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν ρύπους ή ακόμη και μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά συστατικά, εάν δεν έχουν υποβληθεί σε τρίτους ελέγχους. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η χρήση κρεατίνης πρέπει να γίνεται με προσοχή, ειδικά για άτομα με σοβαρές νεφρικές παθήσεις, καθώς οι αποδείξεις για την ασφάλεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περιορισμένες.

Συνολικά, η νέα αυτή ανάλυση ρίχνει φως σε μια σειρά από παρανοήσεις γύρω από την κρεατίνη, υπογραμμίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από την παραπληροφόρηση και την κακή ποιότητα των συμπληρωμάτων, παρά από την ίδια την ουσία.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr