Διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων

Διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα και ποτά πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το τσάι, ο καφές, τα μούρα, η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα ολόκληρα δημητριακά και το ελαιόλαδο, φαίνεται να έχουν καλύτερη μακροχρόνια καρδιοαγγειακή υγεία.

Η μελέτη του King’s College London

Η έρευνα, που διεξήχθη από το King’s College London, αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών είχαν χαμηλότερο προβλεπόμενο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων (ΚΑΠ). Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά και έχουν συσχετιστεί με πολλές υγειονομικές ωφέλειες, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιοαγγειακής, εγκεφαλικής και εντερικής υγείας.

Αποτελέσματα της μακροχρόνιας παρακολούθησης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, παρακολούθησε περισσότερους από 3.100 ενήλικες από την ομάδα TwinsUK για πάνω από μια δεκαετία. Διαπιστώθηκε ότι οι διατροφές πλούσιες σε συγκεκριμένες ομάδες πολυφαινολών σχετίζονται με υγιέστερες τιμές αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, συμβάλλοντας σε χαμηλότερους δείκτες κινδύνου ΚΑΠ.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν έναν μεγάλο αριθμό μεταβολιτών στα ούρα, οι οποίοι παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά τις πολυφαινόλες. Αυτοί οι βιοδείκτες επιβεβαίωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών πολυφαινολών, ειδικά από συγκεκριμένες ομάδες όπως οι φλαβονοειδείς και οι φαινολικές οξέα, είχαν χαμηλότερους δείκτες κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Η σημασία της συνολικής διατροφής

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια νέα αναπτυγμένη βαθμολογία διατροφής πολυφαινολών (PPS) για να καταγράψει την πρόσληψη 20 βασικών τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες που καταναλώνονται συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η βαθμολογία έδειξε ισχυρότερες συσχετίσεις με την καρδιοαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της συνολικής πρόσληψης πολυφαινολών, πιθανώς επειδή αποτυπώνει τα συνολικά διατροφικά πρότυπα αντί για μεμονωμένες ενώσεις. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η εξέταση της συνολικής διατροφής παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα του πώς τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την καρδιοαγγειακή υγεία μακροπρόθεσμα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μακροχρόνια συμμόρφωση σε διατροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την αύξηση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Ακόμη και μικρές, διαρκείς αλλαγές προς τρόφιμα όπως τα μούρα, το τσάι, ο καφές, οι ξηροί καρποί και τα ολόκληρα δημητριακά μπορεί να συμβάλουν στην προστασία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η καθηγήτρια Άνα Ροντρίγκεζ-Ματέος, ανώτερη συγγραφέας και καθηγήτρια Ανθρώπινης Διατροφής στο King’s College London.

Ο Δρ. Γιονγκ Λι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η τακτική συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες στη διατροφή σας είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξετε την καρδιοαγγειακή υγεία. Αυτές οι φυτικές ενώσεις είναι ευρέως διαθέσιμες σε καθημερινά τρόφιμα, καθιστώντας αυτή τη στρατηγική πρακτική για τους περισσότερους ανθρώπους».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ενώ ο κίνδυνος καρδιοαγγειακών παθήσεων αυξάνεται φυσικά με την ηλικία, η υψηλότερη πρόσληψη πολυφαινολών σχετίζεται με πιο αργή πρόοδο του κινδύνου κατά τη διάρκεια της 11ετούς περιόδου παρακολούθησης. Επίσης, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μελλοντικές διατροφικές παρεμβάσεις για να επικυρώσουν περαιτέρω αυτές τις συσχετίσεις.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr