Σπαρακτική μαρτυρία του πατέρα του 19χρονου οπλίτη: «Πάω να τον φέρω»

Σπαρακτική μαρτυρία του πατέρα του 19χρονου οπλίτη: «Πάω να τον φέρω»

Η τραγωδία που έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την Ελλάδα κορυφώνεται με τον απαρηγόρητο πόνο της οικογένειας. Ο 19χρονος Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠΟΠ), Ρ.Γ., έχασε τη ζωή του την Τετάρτη στο πεδίο βολής της Αφάντου στη Ρόδο, όταν εξερράγη χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης.

Η δραματική στιγμή της ενημέρωσης

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του πατέρα του άτυχου νέου, Μ.Γ., ο οποίος υπηρετεί ως Διοικητής Λιμενικού Σταθμού στον Κόκκινο Πύργο της Κρήτης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, περιέγραψε τη δραματική στιγμή που έμαθε τα νέα: «Το παιδί δυστυχώς “έφυγε”. Ήταν μία άσκηση να κάνει ο γιος μου το πρωί και από ό,τι μου είπανε μία χειροβομβίδα εξερράγη. Πήγανε να τη δουν με έναν άλλο πυροτεχνουργό και ο γιος μου ήταν καινούργιος, δεύτερη μέρα πήγε στη μονάδα εκεί πέρα, δεύτερη μέρα».

Το τελευταίο αντίο και η μαντινάδα

Η βαρύτητα της απώλειας αποτυπώνεται στη φράση του πατέρα, ο οποίος θα ταξιδέψει στη Ρόδο για να παραλάβει τη σορό του παιδιού του: «Χθες έφυγα και εγώ από τη Ρόδο και θα ξαναπάω να τον φέρω τώρα στην κούτα. Καινούργιος ήταν, πήγαινε για εκπαίδευση, ήταν χαρούμενος, το πρωί είχαμε μιλήσει και ήταν χαρούμενος, 19 χρόνων». Η σορός του Ρ. αναμένεται να μεταφερθεί στην Κρήτη με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αύριο.

Λίγο μετά την τραγωδία, ο πατέρας του 19χρονου δημοσίευσε το κηδειόσημο του γιου του μαζί με μια μαντινάδα, όπου εκφράζει τον αβάσταχτο πόνο του: «Άλλη φωτογραφία ήθελα να σου βάλω του γάμου σου αγάπη μου Να χω χαρές να κάνω…». Στο σπαρακτικό μήνυμα, αναφέρει: «Γιε μου σε ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισες αλλά δεν σου συγχωρώ την πίκρα που μας έδωσες… καλή αντάμωση…».

Η τραγική ειρωνεία της κατάστασης

Το τελευταίο αντίο στον 19χρονο Ραφαήλ θα πουν συγγενείς και φίλοι την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στις 11:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου Τυμπακίου. Ο Ρ. είχε καταγωγή από το Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη και είχε επιλέξει να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα ως ΕΠΟΠ. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στη Λαμία, τοποθετήθηκε στη Ρόδο.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο νεαρός βρισκόταν στη νέα του μονάδα μόλις δύο ημέρες, ενώ η μοιραία εκπαιδευτική βολή ήταν ουσιαστικά η πρώτη του επαφή με το πεδίο στη νέα του θητεία. Ο άτυχος νέος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν η χειροβομβίδα εξερράγη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εξελίξεις και έρευνες

Η έκρηξη, που στέρησε τη ζωή στον Ρ. και προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό στον 39χρονο επιλοχία, φέρεται να ξεκίνησε τη στιγμή της αποσυσκευασίας των πυρομαχικών. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ανακοίνωσε ότι η ασφαλιστική περόνη της μοιραίας χειροβομβίδας αποσπάστηκε κατά το άνοιγμα του κιβωτίου μεταφοράς. Η πληροφορία αναφέρει ότι «Κατά την αποσφράγιση του κυτίου μεταφοράς με τις χειροβομβίδες φέρεται να αποσυνδέθηκε η περόνη της μοιραίας χειροβομβίδας που σκότωσε τον Ραφαήλ και τραυμάτισε βαρύτατα τον 39χρονο επιλοχία».

Η κατάθεση του 39χρονου επιλοχία, ο οποίος, παρά τον ακρωτηριασμό στο χέρι, φαίνεται ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του, αναμένεται να είναι κρίσιμη για την εξέλιξη των ερευνών. Η μαρτυρία του θεωρείται καθοριστική για να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της μοιραίας στιγμής και να συμπληρωθεί η εικόνα της τραγωδίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου πένθους για το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ως ένδειξη σεβασμού και τιμής προς τη μνήμη του ΕΠΟΠ στρατιώτη Ρ.Γ. Το πένθος ολοκληρώνεται την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr