8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,

8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,

8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,

 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες έδωσε το παρακάτω μήνυμα.

” Ο ωκεανός συντηρεί και στηρίζει τη ζωή στη Γη. Αλλά ο ωκεανός μας αντιμετωπίζει προβλήματα. Και γι’ αυτό φταίμε μόνο εμείς οι ίδιοι. 

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της στάθμης των θαλασσών και απειλεί την ύπαρξη μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών και των παράκτιων πληθυσμών. 

Οι θερμοκρασίες που καταγράφουν ρεκόρ στη θάλασσα πυροδοτούν ακραία καιρικά φαινόμενα που μας επηρεάζουν όλους.

Η οξίνωση των ωκεανών καταστρέφει τους κοραλλιογενείς υφάλους, διασπώντας έναν από τους ζωτικής σημασίας κρίκους της τροφικής αλυσίδας και απειλώντας τον τουρισμό και τις τοπικές οικονομίες.

Και η μη βιώσιμη παράκτια ανάπτυξη, η υπεραλίευση, η εξόρυξη σε μεγάλη βάθη της θάλασσας, η ανεξέλεγκτη ρύπανση και τα πλαστικά απόβλητα προκαλούν καταστροφές στα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.  

background 8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,
Αυτή η πράσινη χελώνα της Χαβάης είναι γενετικά διαφορετική από άλλες πράσινες θαλάσσιες χελώνες. Το είδος αυτό περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. @ Bernard Spragg

Αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα. 

Το περασμένος έτος, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την ιστορική συμφωνία στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας σχετικά με τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας – την πιο σημαντική νέα συνθήκη για τη διακυβέρνηση των ωκεανών εδώ και δεκαετίες.  

Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υιοθέτηση μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης με σκοπό τον τερματισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά αποτελεί μια ακόμη ευκαρία να υλοποιήσουμε τον κοινό μας στόχο για την προστασία του ωκεανού. 

Η πρόσφατη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μια σπουδαία παρέμβαση, καλώντας τα έθνη να λάβουν μέτρα με σκοπό τη μείωση, τον έλεγχο και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 

Η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος https://unric.org/el/summit-of-the-future/ που θα πραγματοποιηθεί φέτος και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς https://sdgs.un.org/conferences/ocean2025 που θα διεξαχθεί στη Γαλλία το επόμενο έτος αποτελούν περαιτέρω ευκαιρίες για τη δέσμευση ανάληψη δράσης με στόχο την αποκατάσταση και την προστασία των πολύτιμων θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, οι επενδυτές, οι επιστήμονες και οι κοινότητες να συνεργαστούν για να σώσουμε τον πλανήτη μας. 

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, ας εισακούσουμε το φετινό θέμα και ας θέσουμε νέες βάσεις δράσης για τον ωκεανό μας.   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…