22χρονος στη Θεσσαλονίκη μολύνθηκε από σούσι – Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στην Ελλάδα

22χρονος στη Θεσσαλονίκη μολύνθηκε από σούσι – Πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση στην Ελλάδα

Συναγερμός σήμανε στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένας 22χρονος άνδρας υπέστη μόλυνση από παράσιτο μετά την κατανάλωση σούσι, καθιστώντας το περιστατικό την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη περίπτωση στην Ελλάδα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στις αρχές Νοεμβρίου, με έντονους πόνους στην κοιλιά και αυξημένους δείκτες φλεγμονής.

Η κλινική εικόνα και οι εξετάσεις

Αρχικά, οι γιατροί υποψιάστηκαν ενδοκοιλιακή φλεγμονή, ενώ οι απεικονιστικές εξετάσεις προκάλεσαν ανησυχία για πιθανό καρκίνο. Ο 22χρονος παρουσίασε πόνο συνοδευόμενο από ναυτία και ρίγη, χωρίς όμως να έχει πυρετό ή έμετο. Οι γιατροί, εντοπίζοντας μάζες στην κοιλιακή χώρα και διόγκωση λεμφαδένων, προχώρησαν σε χειρουργική διερεύνηση, υποπτευόμενοι ενδοκοιλιακή νεοπλασία.

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό, ο νεαρός νοσηλεύτηκε για περαιτέρω εξετάσεις. Οι βιοχημικές και ακτινολογικές εξετάσεις δεν έδωσαν σαφή διάγνωση, ενώ η ακτινολογική έκθεση υπέδειξε μια πιθανή νεοπλασματική αιτία. Τελικά, οι ιστολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία του παρασίτου Anisakis, γνωστού για τις δηλητηριάσεις που προκαλεί από την κατανάλωση ωμού ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου ψαριού.

Αντιμετώπιση και ανάρρωση

Μετά την χειρουργική παρέμβαση, ο 22χρονος έλαβε φαρμακευτική αγωγή και ανάρρωσε πλήρως. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανισακίδωσης στην Ελλάδα, που επηρεάζει έναν νεαρό ασθενή που είχε επανειλημμένα εκτεθεί στο παράσιτο μέσω της κατανάλωσης σπιτικού ωμού ψαριού.

Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε και με εξειδικευμένες εργαστηριακές αναλύσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ανιχνεύθηκε το DNA του παρασίτου στους ιστούς του ασθενούς. Ο 22χρονος αποκάλυψε ότι συνήθιζε να καταναλώνει ωμά ψάρια (σούσι) ή ελαφρώς μαγειρεμένα, σχεδόν καθημερινά, αγοράζοντας τα φρέσκα από την τοπική ψαραγορά.

Σοβαρό θέμα ασφάλειας τροφίμων

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σχεδόν ένα στα τρία έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα ψαριού που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ περιέχουν προνύμφες παρασίτων του γένους Anisakis. Αυτά τα σκουλήκια μπορεί να προκαλέσουν από έντονους πόνους στο στομάχι μέχρι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμη και αναφυλακτικό σοκ. Το περιστατικό του 22χρονου αναδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και έλεγχο στην ασφάλεια τροφίμων στην ελληνική αγορά.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr