Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κύκλου επενδύσεων για την Υγεία, συγκεντρώθηκαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, συμβάλλει με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ο στόχος του ΠΟΥ για την επόμενη περίοδο 2025-2028 είναι να σώσει 40 εκατομμύρια ζωές. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Οργανισμός χρειάζεται επαρκή, σταθερή και προβλέψιμη χρηματοδότηση.https://unric.org/el
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, που μόλις έχει εξέλθει από μια σοβαρή οικονομική κρίση, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τη στήριξη του ΠΟΥ. Εξέφρασε την εκτίμηση του για τις προσπάθειες του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά και κατά της παραπληροφόρησης. Ο Γεωργιάδης ευχαρίστησε και τον Μπιλ Γκέιτς για τον αγώνα του κατά της παραπληροφόρησης και υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μεγάλος χρηματοδότης του ΠΟΥ τα επόμενα χρόνια.
Ο χθεσινός κύκλος επενδύσεων συνδιοργανώθηκε από τον ΠΟΥ και τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Νορβηγίας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέδειξε τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης για το έργο του ΠΟΥ, που ωφελεί όλους τους ανθρώπους. Ανακοίνωσε τη συνεισφορά τουλάχιστον 360 εκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι «όποιος σώζει μια ζωή, σώζει τον κόσμο όλο». Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διάσωσης ζωών.
Από την πλευρά του, ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Ανέφερε ότι τα χρήματα που επενδύει στον ΠΟΥ είναι από τις καλύτερες δαπάνες και προέτρεψε τους πολίτες να αισθάνονται την ίδια ασφάλεια για τις συνεισφορές τους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ανακοίνωσε συνεισφορά 300 εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της ΕΕ, δηλώνοντας τη δέσμευση της Ένωσης στο έργο του ΠΟΥ και την αλληλεγγύη της προς τις χώρες μέλη.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει δείξει ότι η υγεία είναι το παν. Ανέφερε ότι οι επενδύσεις στον ΠΟΥ δεν αφορούν μόνο την προστασία της υγείας, αλλά και την οικοδόμηση δικαιότερων και ασφαλέστερων κοινωνιών. Υπογράμμισε ότι ακόμη και οι φτωχότερες χώρες έχουν αναγνωρίσει την αξία του ΠΟΥ και έχουν ανακοινώσει οικονομικές συνεισφορές.
Στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία, που διεξάγεται στο Βερολίνο, συμμετέχουν περισσότεροι από 3.500 εκπρόσωποι από τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η πολιτική, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για έναν πιο υγιή κόσμο. Αυτή η σύνοδος αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων και την προώθηση της δημόσιας υγείας.