Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Την εφαρμογή αυστηρών μέτρων στα σχολεία ώστε να μην εκτοξευτούν ξανά τα κρούσματα ζητούν επιστήμονες οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Τετάρτη, το 25% του συνόλου των κρουσμάτων του κοροναϊού, αφορά σε νεαρές ηλικίες (4-18 ετών).

Συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα από τις 9/1 έως τις 16-1, υπήρξαν 36.300 μολύνσεις σε παιδιά με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 39% από την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς.

Ανησυχία

Οι επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων στη διασπορά της πανδημίας δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βεβαιότητα ακόμη, ωστόσο, τα πρώτα δείγματα μοιάζουν ανησυχητικά, δεδομένου της αύξησης που έχει καταγραφεί σε μόλις μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. ImgSrc 17 5 Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Επιπλέον ο πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον τρομακτικό αριθμό θανάτων, σημειώνεται πως πέθαναν 390 άνθρωποι σε τέσσερις μέρες, δημιουργούν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Μιλώντας στο iEidiseis, η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων. Υπενθυμίζεται, ότι η καθηγήτρια είχε τονίσει πριν το άνοιγμα των σχολείων, ότι η επιστροφή των μαθητών μετά τις γιορτές, έπρεπε να γίνει μόνο με PCR τεστ, λόγω της έξαρσης της Ομικρον.

Με περισσότερα μέτρα

«Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν με περισσότερα μέτρα προστασίας. Πιθανόν θα έπρεπε να είχαν δοθεί δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε όλα τα παιδιά. Να αυξηθούν τα διαλείμματα. Ενδεχομένως να υπήρχαν κάποια μαθήματα που θα μπορούσαν να γίνουν στο ύπαιθρο. Να εξασφαλίσουμε σοβαρό έλεγχο ότι οι αίθουσες αερίζονται επαρκώς. Τα δείγματα για τα τεστ θα μπορούσαν να λαμβάνονται στην αυλή του σχολείου. Θα έπρεπε να τονίζεται η αναγκαιότητα περισσότερων μέτρων. Και εξειδικευμένα στα παιδιά και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων». ImgSrc 18 4 Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Η κα Λινού ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, καθώς υπάρχουν «σημαντικές συνέπειες στο σύνολο του πληθυσμού, κοινωνικές, αλλά και θέματα π.χ. ανισότητας, γιατί πολλές μητέρες θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι αν τα παιδιά δεν πάνε σχολείο και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην εργασία τους. Γι’ αυτό έπρεπε να μείνουν ανοιχτά. Όμως τα μέτρα θα πρέπει να είναι πιο στεχευμένα.

ImgSrc 20 7 Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Τι να περιμένουμε

Σχετικά με το αν υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω διασπορά στα σχολεία τις επόμενες εβδομάδες, η κα Λινού διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που έχουν παρθεί, το κατά πόσο θα τηρηθούν καθώς και το κατά πόσο οι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή θα τα κρατήσουν σπίτι. «Είναι δύσκολο να το προβλέψουμε, καθώς οι συνθήκες σε κάθε σχολείο είναι διαφορετικές. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά των παιδιών και των εκπαιδευτικών. «Μπορεί το σύνολο των παιδιών που έκαναν τεστ να είναι διαφορετικό… βέβαια μπορεί, όπως είναι αναμενόμενο να μεταδίδεται η νόσος μεταξύ των παιδιών».

Τζανάκης: Ισως και περισσότερα κρούσματα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επεσήμανε  μιλώντας στο iEidiseis ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. ImgSrc 19 4 Σχολεία – Ενα στα τέσσερα κρούσματα είναι μαθητής – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

«Υπάρχει πιθανότητα να δούμε περισσότερα κρούσματα στα παιδιά. Την επόμενη εβδομάδα θα κρίνουμε καλύτερα αν ο αριθμός θα σταθεροποιηθεί η μετάδοση μεταξύ μαθητών. Πρέπει όλοι να παραμείνουμε στα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της σχολικής εκπαίδευσης» δήλωσε ο ίδιος στο iEidiseis.

Η μία εβδομάδα

«Είχα πει ότι μπορούσαμε να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, να κάνουν τα παιδιά self test, να πάνε στο σχολείο εκείνα που δεν νοσούν… η απόφαση αυτή όμως δεν πάρθηκε, πάρθηκε μια άλλη, ας την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε για να διασφαλίσουμε την εκπαίδευση των παιδιών», συνέχισε ο καθηγητής, ο οποίος πριν από το άνοιγμα των σχολείων είχε κάνει λόγο ακόμα και για «κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος αν νοσήσουν πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί».

Όσον αφορά τις ανησυχίες για μεγαλύτερη διασπορά τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως «πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας για να το κρίνουμε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…