«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προβάλλονται ως υποδείγματα βιωσιμότητας, με στόχο να εμπνεύσουν ολόκληρο τον κόσμο», ωστόσο η συνολική εικόνα δείχνει ότι «η αειφορία τους είναι μέτρια και μειούμενη με την πάροδο του χρόνου».
Αυτά αναφέρει πρόσφατη μελέτη Αμερικανών και Ελβετών επιστημόνων, που εξέτασαν 16 διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις από το 1992 έως και το 2020.
Εν έτει 2022, το Πεκίνο -η πρώτη πόλη στα χρονικά που έχει φιλοξενήσει Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες- υποστηρίζει ότι ανέτρεψε πια τα δεδομένα, με μια «πράσινη», κλιματικά ουδέτερη διοργάνωση.
Με το που έπεσε ωστόσο η «αυλαία» των Ολυμπιακών Αγώνων, την Κυριακή, και εν αναμονή των Παραολυμπιακών που αρχίζουν στις 4 Μαρτίου, πολλοί ειδικοί εκφράζουν σαφείς επιφυλάξεις…
«Πράσινη» ενέργεια με… μπόλικο άνθρακα
Η Κίνα και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τονίζουν ότι οι Αγώνες τροδοφοτούνται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ήτοι από τον ήλιο, το νερό και τον αέρα.
Το Πεκίνο προέβαλε, δε, το γεγονός ότι μόνο η περιοχή της Ζανγκιάκου -μια άνυδρη ορεινή ζώνη στην επαρχία Χεμπέι, όπου έγιναν τα αγωνίσματα του σκι και του σνόουμπορντ- έχει μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, καθώς και το ότι διαθέτει ένα πρωτοποριακό δίκτυο μεταφοράς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στο Πεκίνο, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων.