ΟΗΕ: Συμφωνία – ορόσημο για το τέλος των πλαστικών

ΟΗΕ: Συμφωνία – ορόσημο για το τέλος των πλαστικών

ΟΗΕ: Συμφωνία – ορόσημο για το τέλος των πλαστικών

Τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται να εγκρίνουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία της πρώτης παγκόσμιας συνθήκης για την πλαστική ρύπανση, χαιρετίζοντας το ψήφισμα ως τη σημαντικότερη πολυμερή συμφωνία για το κλίμα από τη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού το 2015.

Παγκόσμιοι ηγέτες, υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες στη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον στο Ναϊρόμπι της Κένυας, συμφώνησαν την Τετάρτη να αναπτύξουν μια συνθήκη σχεδιασμένη να βάλει τέλος στη μάστιγα της πλαστικής ρύπανσης.

Το ψήφισμα, το οποίο αφορά στον πλήρη κύκλο ζωής του πλαστικού, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, του σχεδιασμού και της διάθεσης, θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Ελπίζεται ότι μια συμφωνία για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τα τοπία του κόσμου μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Η Inger Andersen, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, περιέγραψε την εξέλιξη αυτή ως «ένα θρίαμβο του πλανήτη Γη έναντι των πλαστικών μιας χρήσης».

«Πρόκειται για την πιο σημαντική περιβαλλοντική πολυμερή συμφωνία μετά τη συμφωνία του Παρισιού. Είναι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για αυτήν τη γενιά και για τις μελλοντικές, έτσι μπορεί να ζήσουν με το πλαστικό και να μην καταδικαστούν από αυτό», είπε η Άντερσεν.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η επιτυχία οποιασδήποτε συμφωνίας θα εξαρτηθεί τελικά από τους τελικούς όρους της συμφωνίας, με τους αντιπροσώπους να είναι έτοιμοι να ξεκαθαρίσουν τις πιο λεπτές λεπτομέρειες αντιπαρατιθέμενοι με τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Το Big oil ποντάρει πολλά στα πλαστικά

«Η ιστορική φύση της εντολής δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο David Azoulay, ανώτερος δικηγόρος στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

«Πριν από έξι χρόνια, μια νομικά δεσμευτική συνθήκη που αντιμετωπίζει τον πλήρη κύκλο ζωής των πλαστικών φαινόταν αδύνατη και η σημερινή ανακοίνωση είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών κινήσεων που συνενώθηκαν για την κατανόηση και την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης».

«Σοβαρή απειλή για τον πλανήτη μας»

Το ψήφισμα, με τίτλο: «Τερματισμός της πλαστικής ρύπανσης: Προς ένα διεθνώς νομικά δεσμευτικό μέσο», εγκρίθηκε κατά την ολοκλήρωση μιας τριήμερης συνάντησης.

«Εκτιμούμε την υποστήριξη που λάβαμε από τις διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Modesto Montoya, υπουργός Περιβάλλοντος του Περού. Το σχέδιο ψηφίσματος της χώρας της Νότιας Αμερικής, που προτάθηκε με την κυβέρνηση της Ρουάντα, συνέβαλε στο τελικό ψήφισμα.

«Το Περού θα προωθήσει μια νέα συμφωνία που αποτρέπει και μειώνει τη ρύπανση από πλαστικά, προωθεί μια κυκλική οικονομία και αντιμετωπίζει τον πλήρη κύκλο ζωής των πλαστικών», δήλωσε ο Montoya.

Η εντολή για μια νομικά δεσμευτική συνθήκη έρχεται εν μέσω μιας αίσθησης βαθύτερης ανησυχίας του κοινού για την πλαστική ρύπανση.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η πλαστική ρύπανση εκτινάχθηκε σε 348 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2017, από 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 1950. Αναφέρει ότι η πλαστική ρύπανση έχει γίνει παγκόσμια βιομηχανία αξίας άνω των 522 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να διπλασιαστεί σε δυναμικότητα έως το 2040.

Μέχρι τα μέσα του αιώνα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με την παραγωγή, τη χρήση και την απόρριψη πλαστικών πιστεύεται ότι είναι σε καλό δρόμο για να αντιπροσωπεύουν το 15% των επιτρεπόμενων εκπομπών σύμφωνα με τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Ο κόσμος έχει ενωθεί [για να] δράσει ενάντια στην πλαστική ρύπανση – μια σοβαρή απειλή για τον πλανήτη μας», δήλωσε η Jeanne d’Arc Mujawamariya, υπουργός Περιβάλλοντος της Ρουάντα. «Οι διεθνείς συνεργασίες θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που επηρεάζει όλους μας και η πρόοδος που σημειώθηκε στην UNEA αντανακλά αυτό το πνεύμα συνεργασίας».

Τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα μπουκάλια, οι σακούλες και οι συσκευασίες τροφίμων, είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πλαστικού που απορρίπτεται. Κατασκευασμένα σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα, αυτά τα «πεταμένα» πλαστικά συχνά ολοκληρώνουν τον σύντομο κύκλο ζωής τους μολύνοντας τους ωκεανούς, καίγονται ή απορρίπτονται σε χωματερές, αναφέρει το in.gr

Πέρυσι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 20 εταιρείες ήταν η πηγή περισσότερων από τα μισά πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που πετάχτηκαν παγκοσμίως.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το The Plastic Waste Makers Index τον περασμένο Ιούλιο, τόνισε τις καταστροφικές επιπτώσεις των απορριπτόμενων πλαστικών στο περιβάλλον και διαπίστωσε ότι 20 πετροχημικές εταιρείες ήταν υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, συνεισφέροντας 5,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους στα παγκόσμια πλαστικά απόβλητα, ακολουθούμενος από την αμερικανική εταιρεία χημικών Dow και την κινεζική Sinopec.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…