Κοροναϊός: Απρόσμενα αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιολογικά προβλήματα ακόμη και έναν χρόνο μετά την ανάρρωση

Κοροναϊός: Απρόσμενα αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιολογικά προβλήματα ακόμη και έναν χρόνο μετά την ανάρρωση

Κοροναϊός: Απρόσμενα αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιολογικά προβλήματα ακόμη και έναν χρόνο μετά την ανάρρωση

Αρκετό χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο Covid-19, ακόμη και ύστερα από ένα έτος, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για νέα καρδιολογικά προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, όπως δείχνει νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το «Science» και το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία για την εμφάνιση νέων καρδιαγγειακών προβλημάτων σε 153.760 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από κορονοϊό, 5,6 εκατομμύρια που δεν είχαν μολυνθεί και άλλα 5,9 εκατομμύρια προ πανδημίας.

Διαπιστώθηκε ότι ένα έτος μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης Covid-19 οι αναρρώσαντες είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα, 69% για καρδιακή αρρυθμία, 52% για εγκεφαλικό, 72% για καρδιακή ανεπάρκεια και σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για δυνητικά θανατηφόρο θρόμβο αίματος στους πνεύμονες, σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί και αρρωστήσει από κοροναϊό.

a 243 Κοροναϊός: Απρόσμενα αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιολογικά προβλήματα ακόμη και έναν χρόνο μετά την ανάρρωση

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο

Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά και τα δύο φύλα, νέους και ηλικιωμένους, καπνιστές και μη, διαβητικούς και μη, παχύσαρκους και μη. Επίσης, όσους είχαν περάσει ακόμη και σχετικά ήπια Covid-19, χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία, αν και η πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων αργότερα είναι μεγαλύτερη για όσους είχαν πιο βαριά Covid-19.

Ο καρδιολόγος Έρικ Τόπολ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Sripps επεσήμανε ότι «τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά… χειρότερα του αναμενομένου. Όλες αυτές είναι πολύ σοβαρές διαταραχές. Αν κανείς νόμιζε ότι η Covid είναι σαν τη γρίπη, τα νέα αδιάψευστα δεδομένα δείχνουν ότι σίγουρα δεν είναι. Πρόκειται, πιθανώς, για την πιο εντυπωσιακή μελέτη σχετικά με τη μακρά Covid-19 που έχουμε δει μέχρι σήμερα».

«Στην μετα-Covid εποχή, η Covid-19 μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα» δήλωσε η καρδιολόγος Λαρίσα Τερεσένκο της Κλινικής Κλίβελαντ.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για μακρόχρονη βλάβη στην καρδιά και στα αγγεία. Παρόμοια πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, οδηγώντας σε συμπτώματα χαρακτηριστικά της μακράς Covid-19», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, κλινικός επιδημιολόγος Ζιγιάντ Αλ-Άλι του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σεντ Λούις.

 a 244 Κοροναϊός: Απρόσμενα αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιολογικά προβλήματα ακόμη και έναν χρόνο μετά την ανάρρωση

Τι αναζητούν οι ειδικοί

Ακριβώς με ποιον μηχανισμό ο κοροναϊός προκαλεί βλάβη σε βάθος χρόνου στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία παραμένει επίμαχο και υπό συζήτηση θέμα μεταξύ των επιστημόνων. Μία πιθανή αιτία είναι η πρόκληση φλεγμονής στα επιθηλιακά κύτταρα στο εσωτερικό του καρδιαγγειακού συστήματος, μία άλλη είναι η απευθείας επίθεση του ιού στο μυοκάρδιο και μία τρίτη η αύξηση των επιπέδων των κυτταροκινών.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι που πέρασαν Covid-19 μπορεί τα επόμενα χρόνια να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τόνισαν ότι όσοι αρρώστησαν από κοροναϊό στο παρελθόν θα πρέπει να προσέχουν την υγεία τους και να συμβουλευθούν γιατρό αν νιώσουν συμπτώματα όπως πόνο ή πίεση στο στήθος, ταχυπαλμία (που δεν προϋπήρχε), πρήξιμο στα πόδια κ.ά.

Μία δεύτερη σχετική αμερικανική επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 133.366 άτομα άνω των 65 ετών και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal), κατέληξε στη διαπίστωση ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις (32%) ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που αρρώστησε από Covid-19 το 2020 εμφάνισε στη συνέχεια τουλάχιστον ένα νέο πρόβλημα υγείας (σε καρδιά, νεφρούς, πνεύμονες, ήπαρ, ψυχική υγεία κ.ά.) που χρειάστηκε ιατρική παρακολούθηση. Συχνά προβλήματα ήταν η αναπνευστική ανεπάρκεια, η κόπωση, η υπέρταση και οι ψυχικές διαταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Παλλήνης με χαρά ανακοινώνει την έναρξη των πολιτιστικών του προγραμμάτων για τη νέα περίοδο, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την…

https://youtu.be/dbsnlj7-Mqo Πρώτα στην ατζέντα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ο κ. Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας και Πρόεδρος ΣΠΑΥ, είναι τα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία λόγω της κλιματικής κρίσης…

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο που προωθείται για το Ρέμα στον Βριλησσό δεν θεωρείται επαρκές για την προστασία της πόλης από τους ακραίους πλημμυρικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, κυρίως μετά τις καταστροφικές…